Interview Di Company Ramunia..

"First impression last forever & you will be remembered by doing something different than others during the interview session".....- Anep

Aku bangun pagi pukul 5.30am...bangun2 terus pegi bilik air cuci muka dan ambik air sembahyang untuk solat hajat 2 rakaat..(ikot pesan mak ayah aku )..setelah selesai solat hajat ,aku terus solat subuh selang beberape minit lepas tu.dah berdoa aku terus pegi ke laptop aku untuk bace sikit pasal syarikat ramunia ni...tibe2 nonoy bangun nk solat subuh jugak..aku terus susun resume,gambar dan baju padini yang nak aku pakai ke temuduga...tibe2 nonoy tanye aku.."interview pukul berape?dekat mane?"...aku jawab la "pukul 9am,dekat plaza permata..ala dekat dengan bulatan pahang..ok buat betul2"..nonoy ade jugak bagi tips2 temuduga yang aku dah pakai pagi tadi..memang best...tapi aku tak tulis dalam blog ni sbb panjang sangat nasihat dan tips dia..so pendekkan cerita..aku terus mandi selepas borak kejap dgn nonoy..aku terus bersiap mcm biase lah ala2 single maskulin hehe...dah sembur perfume 212 men aku bersiap hemsem2 dan terus solat duha 2 rakaat...kate ustaz zambri selamat beramal"if kamu zulqarnain tunaikan solat duha 2 rakaat,insyallah...insyaallah kamu akan dipermudahkan segala urusan pada hari torsobuuuut.."..

selepas solat aku terus pakai kasut tanpa mempedulikan perut aku yang lapa tak bersarapan nih...dalam hati aku cakap "nanti lepas habis interview aku makan la puas2..siap r ko wahai perot"....aku terus ke kereta vios peninggalan abg sulong aku...dan atas kebenaran kak ida dia bg pinjam kereta tuh untuk aku pegi interview....belum sempat aku nak masuk kereta ...aku teringat sesuatu........."oh yaaaa..lupe nk bergambar dengan baju ber tali leher dan berblazer hitam ni...jap2...nonoooooooooyyyy!!!...tolong snap gamba pakai telepon kamu kejap boley?...dengan nada selamber...nonoy bingkas bangun mencapai kamera henset sonyerikson dia...aku pon mcm biase..posing baekkk punye..hehe..then aku terus hidupkan enjin vios dan terus memecut ke tempat temuduga..

Aku pandu kerete melalui jalan genting kelang untuk ke bulatan pahang...mak oiiii..jalan jam siot!..aku tgk jam pukul 8.15am..hmm sempat ke ni?....xpe tawakal je lah...rupe2nye yg melambatkan trafik adalh di sebbkan bas yg berhenti di bahu jalan...abis satu jalan jam...setelah melepasi halangan tersebut aku terus tekan pedal minyak dan alhamdulillah sampai ke plaza permata untuk temuduga..sampai2 pukul 8.55am..fuh....lega...

ting...tong...lift turun...aku tekan tingkat 22...adelah 2 org kt dalam lift tuh...aku sempat sapa 1 gurl ni...tanye "ramunia tingkat 22 kan?"...gadis ayu menjawab: a'ah.." aku pun senyum je kat dia dan cakap terima kasih (padahal aku tau dah tingkat 22 tuh..saje nk kasi hilang nervous..eceh..

9am aku sampai dan isi borang kat counter receptionis..."hye,assalamualikum good morning i'm here for today interview on procurement engineer"...gadis chomel membalas: "owh ya sekejap ye..saye ambilkan borang untuk encik.." amboi..ber encik2 dgn aku..panggil abg sudah ler...hehe..kate hati aku jer..ish2 ..maybe sbb dia tgk aku pakai satu sut kemas dgn blazer so dia ingat aku ni dtg nk audit kompeni dia ke ape ke kot...ntah la..

Dah isi borang kemudian aku menyapa ade sorang brader nih dr RANHILL company..agak berumur jugak orgnyer..."urmm abg dr mana?interview jugak ke?.....abg ber umur: yeh,saya dr Ranhill nk cube2 je interview nih...kalau dapat dapat la..bukan ape,company construction sekrg dah senak..x mcm company oil & gas.. aku: oooooooooo...saye fresh grad saje..tamat kat situ,aku terus di panggil untuk temuduga ...fuh..bace2 doa sket yg di pesan oleh ibu dan ayah aku ,aku pon terus masuk bilik dgn penuh bergaya corporat. dan duduk di kerusi yg disediakan.kat dalam bilik tuh ada 3 org HR Ramunia yang menanti..1 lady dan 2 man...

Temuduga dgn HR memang tough..sbb ada sorang yg akan provoke aku dan lagi 2 dok nilai aku..yg provoke aku nih aku kurang setuju sket pendapat dia,lagi2 dia selalu je mencelah bile aku nk explain pe yg aku tau,tensen jugak tapi aku dgn nada selambe yg di pesan oleh rakan2 taulan membetah kate2 bro yg provoke aku dgn fakta2 scientifc dan term2 engineering yg aku kompom dia tak penah dgr..heahaha..padan muke!..segala Thermit welding,Coring process,tamping machine,balast,tindak balas aluminothermic dgn pengoksidaan iron oxida...haa...baru ternganga jugak la mendengar hujah aku ni..aku siap bagi contoh drawing CATIA 3D lagi tunjuk yg aku ni pernah jd Tuto dkt UIA mengajar student2 uia..

Dorang impress jugak bile tgk family background...aku x dapt nafikan ...lagi2 bile ms Malini HR yg menilai aku ni asyik senyum2 dan tulis markah acap kali aku jawab soalan dr bro provokasi nih...gerammmm je aku..hmmm..ehemmm..eeee...sabo2..soalan2 killer dia aku pon malas nk tulis sbb menyakitkan hati dan jiwa raga..tapi berkat kesabaran...rupe2 nye aku terus layak ke temuduga ke dua dgn BOSS!...wow..terkejut aku bile ms Malini panggil aku.."urmm zulqarnain..awak jangan balik dulu...bos nk jumpe...boley tunggu x?aku : ok no prob"...

Selang beberape minit..Ms Malini : ok zul boss nk jumpe"....aku terus masuk ke bilik boss ...bos ramunia bahagian department nih terkejut bile tengok aku dress up poyo gilbab.."wow smart & sharp la kamu nih"...ok duduk"..aku: thank you...belum sempat duduk bos da cakap dah..."ok zul saya dah go tru all your resume dan saya puas hati lah dan saya rasa kamu punye chance tinggi untuk position ni..walaubagaimana pun saya kene go tru all the candidate dulu yeh...bagi saya no telefon awak..saya akan call awak on 1 nov,awak akan saya masukkan team dgn 2 engineer lagi,kene cepat belaja r la yeh sbb project tgh jalan,awak kene belaja pasal microsoft project je dulu since drawing 3D awak 10/10..so tak jadi masalah.so kamu anytime je boley kerje kan?kereta ade?....aku : yes sir,ade..boss: wow belum keje dah berkereta?..aku : eh xde la sir..ni kete emak saya..i'll buy a new one once i got this job..i'll pay with my own salary insyaallah...eceh..

Boss: Saya impress dgn family kamu ramai ni ,siap kembar 3 yeh?..abg kamu pun kerje dasyat2,MISC,iPerintis,Dubai,Doktor,...ish2..kenape kamu apply keje sini?x mintak keje lain ke?

aku: saya dah mintak banyak dah sir...tapi ramunia je yang panggil dulu setakat ni...
boss: kamu x apply kilang ke?degree kamu ni nampak sesuai dkt situ..
aku: betol sir..tapi sebenarnyer memang DREAM Job saya nak berkerja dgn Oil& GAs Company..

Boss: HAHAHAHA (tibe2 dia tergelak kuat2)...ha JAWAPAN tu je saya nk dengar dari kamu..."ok lah malini,this guy is done"...nanti saya akan hubungi awak yeh...urmm jangan lupe register degn BEM (Board of engineer Malaysia)..ok zul thank you dan jumpe lagi...

Dia terus salam aku sambil senyum heppy semacam termasuk la ms malini yg senyum2 jugak..aku pon kemas beg trus chow...alhamdulillah selesai sudah...tawakal je lah if dapat atau x...yg penting aku dah usaha,doa,dan tawakal..

"kriukkkkkk...(perot aku berbunyi)...aduh aku lupe makan lagi...chalibotttttttttt..lapar...laparrrrrr"

End

Read Users' Comments (4)

Why should I hire you?!

Sekarang pukul 11.11pm..aku tak tidur lagi sebab tengah buat persediaan terakhir untuk itemuduga esuk dekat syarikat "Fabricator Oil& Gas ..RAMUNIA FABRICATION SDN BHD..ni merupekan temuduga kedua aku selepas temuduga pertama dengan syarikat Coolrich Sdn Bhd,syarikat ni banyak projek yang tengah di jalankan di Dubai.Tapi sayangnye sampai sekarang aku tak tahu keputusan temuduga tersebut..hmm..aku sudah telefon 2 kali tapi masih lagi jawapan yang same aku dapat."since we have all your detail..we will contact you when all the interview process is finished."...punggah..sampai la ni tak habaq mai poooonnn...

So esok merupekan temuduga kedua aku, tadi sempat jugak baca2 tentang syarikat dan ber YM dengan rakan2 yang dah bekerja untuk mintak nasihat sikit tentang situasi dan soalan2 temuduga yang lazimnya ditanya kepada pelajar yang baru grad..so ni antara jawapan bernas dari rakan2 aku..:

Soalan aku: CASE STUDY : JOB TITLE PROCUREMENT/PROPOSAL ENGINEER .. QUESTION : WHY SHOULD I HIRE YOU?

Buzz!!!...miji masuk..
mijie: poyomatondi,bcoz..im f**#ing damn good blow at this job
miji cromiumbikarbonat (10/19/2008 10:45:33 PM): jgn risau
miji cromiumbikarbonat (10/19/2008 10:45:34 PM): be cool jer esok
miji cromiumbikarbonat (10/19/2008 10:45:34 PM): be yourself
miji cromiumbikarbonat (10/19/2008 10:45:51 PM): kalo ape yg ko cakap tuh betul then dia amik keje la
miji cromiumbikarbonat (10/19/2008 10:46:03 PM): kalo ko cakap salah
miji cromiumbikarbonat (10/19/2008 10:46:06 PM): then better dia tak amik
miji cromiumbikarbonat (10/19/2008 10:46:07 PM): nanti kompeni dia lak weng
miji cromiumbikarbonat (10/19/2008 10:46:15 PM): senang je prinsip dia
NAintriplet (10/19/2008 10:46:39 PM): ok
-------------------------------------------------------------------------------
Member aku PAtlimuo:
patli muo (10/19/2008 10:36:17 PM): bro...
patli muo (10/19/2008 10:36:17 PM): interview ker esok...
patli muo (10/19/2008 10:36:17 PM): mantap
patli muo (10/19/2008 10:36:53 PM): jwb jela...
patli muo (10/19/2008 10:37:47 PM): jwb mesti kene dgn vision n mission cmpny....
patli muo (10/19/2008 10:37:55 PM): pastu ko up la skit diri ko...
patli muo (10/19/2008 10:38:32 PM): ckp yg yg ko ni mmg confidence giler...
patli muo (10/19/2008 10:39:00 PM): poyo la skit...

NAintriplet (10/19/2008 10:39:10 PM): ko up diri ko ko ckap ape?

patli muo (10/19/2008 10:39:19 PM): aku pn dh lame x interview....
patli muo (10/19/2008 10:39:19 PM): lupe beb skilll...
patli muo (10/19/2008 10:39:19 PM): tp lbh krng gtula...
patli muo (10/19/2008 10:41:32 PM): procurement ni bnyk deal ngn customer gak...
patli muo (10/19/2008 10:41:55 PM): berkenaan tender...
patli muo (10/19/2008 10:42:39 PM): ko study je la....valve ker...flange ker...instrument2 oil n gas ni
patli muo (10/19/2008 10:42:54 PM): die pnye spec2 ker...
patli muo (10/19/2008 10:45:33 PM): mnkn sblm project on....ko kene prepare proposal utk tu kot...
patli muo (10/19/2008 10:45:51 PM): bile nak start je la ko cbuk...bile dh jln ko rilek jer
patli muo (10/19/2008 10:46:06 PM): lbh kurng gtula....
patli muo (10/19/2008 10:46:23 PM): ala2 sales engineer
NAintriplet (10/19/2008 10:48:21 PM): ooo
NAintriplet (10/19/2008 10:48:23 PM): cun2
------------------------------------------------------------------------------------

PAk USin

aku @usin (10/19/2008 10:20:27 PM): hmm..
aku @usin (10/19/2008 10:21:09 PM): alamak.. susah gak
aku @usin (10/19/2008 10:21:09 PM): haha
aku @usin (10/19/2008 10:21:09 PM): cuba searh kat internet
aku @usin (10/19/2008 10:21:09 PM): banyak tips2 ada
aku @usin (10/19/2008 10:21:22 PM): aku dok baca gak dulu2
aku @usin (10/19/2008 10:21:22 PM): tapi dah lupa la..
aku @usin (10/19/2008 10:21:22 PM): aku rasa ada tips utk soalan tu
NAintriplet (10/19/2008 10:21:57 PM): la...aku nk dr ko da...nk tgk ko jwb cane
NAintriplet (10/19/2008 10:21:59 PM): try a
NAintriplet (10/19/2008 10:22:02 PM): plzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
aku @usin (10/19/2008 10:23:02 PM): haha ok sat

aku @usin (10/19/2008 10:24:27 PM): i'm confident to do this job with knowledge that i have and willing to learn new things to make all my task successful
aku @usin (10/19/2008 10:24:28 PM): huhu
aku @usin (10/19/2008 10:24:50 PM): bole la kot cam ni no..
NAintriplet (10/19/2008 10:25:00 PM): jwb sket je r eh??
aku @usin (10/19/2008 10:25:35 PM): hihih
aku @usin (10/19/2008 10:25:35 PM): bole elaborate lagi.. ikut jawatan yg hang mintak la..
aku @usin (10/19/2008 10:25:58 PM): kalau jawatan tu macam kena deal ngn org cakap la your strong point on dealing ngn orang
aku @usin (10/19/2008 10:26:16 PM): kalau need team work cakap la expirience hang dlm working in team
aku @usin (10/19/2008 10:26:39 PM): yg bole buktikan sbb apa hang confident
aku @usin (10/19/2008 10:27:08 PM): sat na..
aku @usin (10/19/2008 10:27:16 PM): aku nak p toilet sat.....
(lame gile aku tunggu pak usin tak dtg2.....online kat telepon bergayut rupenyeh...adoiyai..)

--------------------------------------------------------------------------------------------
NAintriplet (10/19/2008 10:24:46 PM): why should i hire u??
kupoterai (10/19/2008 10:25:35 PM): kejap
kupoterai (10/19/2008 10:25:35 PM): aku ada tulis kat blog ituhari
NAintriplet (10/19/2008 10:26:11 PM): meh bg aku
kupoterai (10/19/2008 10:27:36 PM): sat aku nak cari
NAintriplet (10/19/2008 10:27:41 PM): ok
kupoterai (10/19/2008 10:27:44 PM): ni nasihat bapak member ofis lama aku
kupoterai (10/19/2008 10:28:06 PM): dia ade co oil n gas
NAintriplet (10/19/2008 10:28:06 PM): ok
NAintriplet (10/19/2008 10:28:10 PM): ok
NAintriplet (10/19/2008 10:28:17 PM): bg kt aku
kupoterai (10/19/2008 10:33:09 PM): jap bro
kupoterai (10/19/2008 10:33:22 PM): site aku hang kejap
NAintriplet (10/19/2008 10:34:40 PM): adoi
NAintriplet (10/19/2008 10:34:41 PM): hehe
NAintriplet (10/19/2008 10:45:39 PM): oi
NAintriplet (10/19/2008 10:45:43 PM): capat da
kupoterai (10/19/2008 10:45:47 PM): http://www.akuhappy.com/category/interview/

Dalam banyak2 nasihat yang diberikan ..aku rasa yang ini yang paling unik aku pernah dengar..

Please take note. I got this tip from my colleague’s father in law (MCFIL) who happens to own a successful business himself. My friend asks him (jokingly) if there is any vacancy at his office but instead he got some counseling.

MCFIL: Why should I take you in?
My Friend: I had a good PR, I can work hard, I can stay at the office until morning and I also got a diploma from a decent university.
MCFIL: I don’t give a shit about your diploma, degree or even MBA. It doesn’t measure up in the real world, son. Now tell me, what can you do for my company?
My Friend: Anything you want me to do sir.
MCFIL: Is that the best answer you can give. In that case I’ll never employ you. Here’s a tip, son. If you got asked that question again, tell the interviewer.

“Every company has problems. Problem happens because there is lack of ideas. I came to bring fresh ideas to solve every single problem that your company have!”

“My current general manager had work for me for nearly 10 years. He didn’t even pass his SPM. We start working for me as a driver and office boy. I foresee that he had ideas and he can solve problems and he’s willing to learn. He start from below and now he’s solving lot’s of engineering work at my company (his company is doing oil and gas) better than any engineering graduate. Throughout years working with me I have train him and unleash his “kejantanan” (manhood). With that kejantanan he can excel in everything he does.”

“Most people are “bapok” (gay). They are afraid and have lack of confidence because they never unleash their “kejantanan”. Its a duty for a good boss to unleash the “kejantanan” of his employee, to unleash their maximum potential. Now, do you think that you are able to work for me?”

-End-

NAintriplet (10/19/2008 10:47:46 PM): ok....(aku terdiam setelah baca artikel nih...)
NAintriplet (10/19/2008 10:47:54 PM): ade pape nasihat lg x??
kupoterai (10/19/2008 10:48:16 PM): just be yourself
NAintriplet (10/19/2008 10:48:36 PM): ok
NAintriplet (10/19/2008 10:48:38 PM): tq...aku trus tido kol 12tgh mlm...

Esok tengok la pe akan jadi ...tawakkal je lah...




Read Users' Comments (0)

Ber "BAGIO" di Hari Raye 2008!!

Colour of D' day "Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin"
"Sepupu Sepapat Anak Bagio nk melompat"..hurrah!
"Legenda Band Damasutra"-Bagio@Bahagia
Posing Semata mata utk blog PAMpaS!-Credit Nonoys,
ni pun Same la.."
"Perrghh...No comment"-Bagio

Penyimpan MOhor Besar Raja Mendahiling
Triplet bahagi tiga darab 3 sama dengan 3"
Dana Baru Bajet 2008..-ishk..iskh..bile ko nk keje ni nak..


Nk g Solat berjemaah di masjid Dgn wangian Perfume Carolina Harera 212 MEN

Read Users' Comments (1)comments

Kene Work overtime la...

video

Usher
Will Work For Love

Can you help me?
Anybody out there help me
Please can you help me?

Excuse me mister, I fell on hard times, I need some help
But don't need a dime, don't earn a way, I'll wash your clothes
If you let me stay, find your revoke,
Day after day, people walk by, I can't catch their eyes
I Pull out my sign,

It says:
Will work for love
I will (3x) I'll work for love, overtime
Baby, it says will work for love
I will (3x) I'll work for love, for all my life
I will work for love

Can you help me? (help me)
Anybody out there help me (does anybody out there)
Please can you help me?

Excuse me you two, got love to spare?
Search my whole heart, it ain't none in there
What meets a star, I'm on my last
Don't have no love, that's cause he got placed

Day after day people walk by, I can't catch their eyes
I Pull out my sign, it says:
Will work for love
I will (3x) I'll work for love, overtime
Baby, it says will work for love
I will (3x) I'll work for love, for all my life
I will work for love

It says:
Will work for love
I will (3x) I'll work for love, overtime
Baby, it says will work for love
I will (3x) I'll work for love, for all my life
I will work for love

I remember the day I lost my heart (hey yeah)
Took it for granted I went to far
Fall down, cried and to feel that love again
I Hold on this sign till the very end
Do anything

I will (3x) I'll work for love, overtime
Baby, it says will work for love
I will (3x) I'll work for love, for all my life
I will work for love

Read Users' Comments (0)