Aku burger + mbira :) Sambut Tahun Baru 2009 kerana..

Memulakan hidup baru,azam baru di perantauan sebagai "new young enginius"..alhamdulillah

Gaji sebulan kerje da masuk dah la..hehe

Umur bagi batch di tahun babi akan capai 26 tahun,single but not available ...nice

Kat rumah ku di teluk ramunia dah boleh main internet,update mp3,dan blog..

Boleh main game "red alert 3" di rumah jugak.best gilez memekak malam2!

Solat penuh lima waktu..alhamdulillah

Dapat melayari cerita TV singapore dan dengar radio indon fm...ganteng bangat!

Hapal lagu "Terima kasih cinta" -artis Afgan (indonesian)

Nak g singapore beli gajet2 azam baru- handphone berkamera,sony @ipod mp3 player (ganti radio kete kancil agar tak kesunyian lg),x box 360@ playstation agar terhibur hati yg penuh animasi sanguine phlagmatic

Solat penuh lima waktu lagi..syukur

Beli spec mata rayban original @ oakley gascan ori..(spec dulu da patah terduduk atau dalam bahasa ibunda indon secara lazimnya tak tersengajaan diduduki)

Bayar bill2 yang tertunggak..hehehehehehehe (if u know what i mean..hihi)..jauh di mata 425KM tapi dekat di hati 0 KM...

Belaja dan terus belaja menjadi enginius minyak dan gas.

Read Users' Comments (1)comments

425 Km dari Keluarga,rakan2,gewe &Pavilion..


(Mari bersame2 Pampas mengimbau kisah 15 Disember 2008......beliling-beliling.......)

Lokasi: HQ office Ramunia KL
Jadual Perjalanan ke TR Yard (Teluk Ramunia Yard)

8.00am: Tap card office "tenenet",masuk office dan menuju ke work station aku.
8.05am: Jumpe En.Mazni selaku coordinator aku untuk menanyakan plan perjalanan ke TR Yard
8.10am: Selesai mendengar penerangan boss...salam boss dan rakan2 office KL...rase terharu (",)sigh.

8.30am: Secara rasmi berpindah dari KL ke TR Yard,Call azrie prosper..,call miji transition & shamel single..available,ajak makan pagi...perut berbunyi keiuk2 kentang..lapar..adus
9.00am: Shamil single dan azrie prosper dah mandi,naik kete dia pegi makan,15minit kemudian miji transition tiba di lokasi restoran.

10.30am: Kenyang makan dan beramah mesra tepuk tampar dgn azrie,shamel dan mijie,focus aku mula hilang....fikiran melayang memikirkan TR Yard,90-100km/hr,7 hours driving bakal di harungi...goshhh..

10.35: Selesai makan,salam shamel coz dia kene gerak awal nk g keje EY,call anep, ucap selamat tinggal,bersalaman dgn azrie dan miji...hati pilu,control macho di bantu oleh spec itam rayban untuk mengelakkan airmata kelihatan jatuh di lengan tough aku.

11.00am: Kembali ke rumah Along & Kak Ida,kemas barang2..borak2 dgn ibu dan ayah.
1.30pm: Siap kemas barang,makan lagi,penat terasa,mata kuyu..tertidur..zzzzzzZZzz
3.10pm: Terdengar suare ibu,"hey nain bile kamu nak gerak ke johor ni??!!bangun nanti lewat sampai..!..suare latar belakang pulak (ha kamu kene plan perjalanan,driving berape jam?! nanti malam kamu sampai pulak susah..hissshh!-ayah).

3.30pm: Salam ibu dan ayah...sekali lagi pilu terase,control macho dgn spec itam rayban..sigh
4.00pm:Perjalanan bermula....di TOL SG BESI,melihat jam tangan,"huh pukul 4pm dah, 4+7 jam perjalanan = 11pm baru sampai TR!!...adoyai..

Note: Keretaku takde radio..jauh 425KM..hanphone xde mp3,perfect sungguh kesengalan yang akan ku lalui selame 7 jam..hmm

Situasi berikut berulang beberape kali:


(Menyanyikan lagu2 yg aku hafal berulang-ulang kali kerana kereta kancil ibuku tiada radio,hanphone aku pun xde mp3 player..huhu ) x 4 jam

(Cukup 1 jam drive,aku berhenti di R&R rehat kejap dan mengamalkan tips2 yg di beri oleh azrie prosper,("bile ko nak berhenti jangan stop enjin terus,bagi dia rehat jugak,dia macam manusia la,dah rehat baru stop..comprende?! (bahase latin)-azrie prosper ) x setiap sejam driving



9.00pm: Sampai susur keluar TOL KULAI,bayar RM 36.90...('simpan resit untuk claim dgn company).

Suasane lampu jalan lebuh raye hilang secara perlahan-lahan,suasane gelap menyelubungi,kiri kanan gelap,kerete aku je ade di jalanan,sepanjang perjalanan gelap gelita kerane aku dah mule masuk jalan lame...jalan FELDA..(LU PK LA SENDIRI)..TIBE2.....

Zzzzzuppppppppppp...LEMBAGA PUTIH melintas lalu di atas kereta ku.....aku TERGAMAM....ALLAHUAKBAR!


AKU TERGAMAM x 3
AKU TERPINGA-PINGA x2
JANTUNG BERDEGUP KENCANG x 1000000
TAK PANDANG REAR MIRROR x 0
TERINGAT CERITA2 JANGAN PANDANG BELAKANG,NIYANG RAPIK DAN SEDUTAN FILEM HISTERIA YG BAKAL DI TANYANG NANTI

TEKAN PEDAL MINYAK 140KM/hr di jalan lame yang gelap gelita,JALAN YG AKU TAK FAMILIAR,menjadi drifter malam,cuak nak mampos.!!

mule membace ayat2 seribu dinar dan ayat2 lazim,teringat pesan nonoy ("jage2 kawasan ni keras").


(aku lantas Call rakan2,artis2,makcik2,gewe2,chikas2 calientes (chikar yg cun sahaje) yang aku kenal untuk menghilangkan buhsan,cuak dan sengal di laluan felda 150km ke teluk ramunia selepas tol kulai) x 2 jam sebelum sampai TR,call tanpa henti...call tanpe henti,,call,call,dan call lagi,,ade sebab..


Aku call tanpe henti kerane :
1.penat nyanyi lagu sendiri..(alasan ringan)
2.boring,penat,ngantuk (betul la)
3.Padahal Hati gundah gulana,cuak,gelabah...teringat cerite SERAM,BERCAKAP DGN JIN,melihat jam tangan" dah pukul 9.55 pm..suasane perjalanan selepas tol adalah gelap gelita tanpe kereta lain KECUALI kancil hijau,150km teluk ramunia..astaghfirullah,insaf,menyesal gerak lewat td..


Fokus 101% ke Teluk ramunia je...140km/hr speeding terus,mata cerah,nadi berdegup kencang

dek kerana "bende tadi"..huhu,terus melawan perasaan dgn menganggap itu hanyalah burung yg terbang malam terkene lampu cahaye kerete aku....padahal...ntah la...(sebab lepas tuh aku x nampak plak burung terbang sepanjang ke TR)


11.10pm : Aku sampai umah member aku di TR...member aku asri namenye menyapa aku " amacam bro lalu jalan tadi malam2??!,best tak?

11.12pm: Aku : "siut lu bro tak bagi tau aku pun laluan ke TR waktu malam macam mane..aku td siap nam..."

Asri: "jumpe pape tak?

Aku: Ade,

Asri: Hehe... "Welcome to Teluk Ramunia Bro...itu baru sikit je..."

Aku: (-_")...

Read Users' Comments (3)

Mengelabah di Hari Raya Haji

Lokasi : Depan laptop acer sambil transfer gamba majlis kahwin sedara aku yang kt Sg.Buloh.

Tiba-tiba.....

Ibunda ku chayunk : "ha kamu tengah 'transfer' (pindah sesuatu dalam bahase perak) gambar kahwin dekat sg buloh ke ni?

Kembar :(identiti rahsia..teke la kembar mane satu?) : a'ah nape?

Ibunda ku chayunk: "ha mak nak tunjuk satu gamba"

Dengan selambeh meng'klik' gambar yang di hajati

Kembar : "ni gambar sape mak?"

Ibunda ku chayunk: "ni gamba anak sedara kawan mak, dia ajak mak berbesan dengan dia,kamu nak?

kembar 1 & kembar 2 memandang antara satu sama lain dan serentak memandang kembar ke 3....laaarrrrrriiiiiiiii...nooooooooooooooooooooooooo!!!

tragedi ini meninggal kan ooi seorang diri ,ooi terus blushing,gambar ditatapi..

ibunda ku chayunk: dia ni tak suke berboyfriend, tak suke couple,budak UIA,umur 24 thaun ,ambik arabic kt UIA...alim budak dia selalu ikot cakap mak dia,ikot pilihan ibu dia...kamu nak ke?dia ajak mak jadi besan dia,dia tanye mak ade anak yang singular lagi ke?

ooi: diam membisu (...)
penulis: dah lari ke atas kereta
nonoy: tersengeh sengeh dan berkate 'haah aku dah tengok dah dia ni kat kenduri arituh"

Read Users' Comments (5)

Pagi yang Ngeri..

Pagi ngeri

  • 14 banglo ranap sebelum subuh
  • 4 maut, seorang masih tertimbus di Taman Bukit Mewah
  • Tiga kawasan di Bukit Antarabangsa berisiko
  • 1,500 rumah terputus bekalan elektrik
  • 5,000 penduduk terputus hubungan, operasi menyelamat 24 jam

  • Ape kene mengene dgn aku?

    1. Sebab aku,shamil singular & azrie prosper dah penah pergi tengok kondominium yang kelihatan masih tegak lagi ketika runtuhan berlaku..dah la kiteorg naik kat tingkat 6 & 7...seb baik x runtuh time tuh..cane nk balik?pegi keje?pegi pavilion?..

    2. Aku pernah duduk Ukay perdana dengan along aku yang sekarang ni dah migrate ke dubai..(zon kritikal jugak area bukit antarabangsa).

    3. Laluan untuk ke Hotel kucing along & kak ida aku yang bernama smokey (kucing parsi ni ada hotel budget tau,jgn main2) di bukit antarabangsa (depan giant Bkt Antarabangsa) ranap same sekali mengakibatkan" smokey the cat" terpakse menyambut hari raya korban di rumah ku di Kg Sekolah Sg Selisek...

    Mangsa : Smokey the cat

    Semoga Allah mencucuri rahmat keatas roh mangsa tragedi banglo ranap di bukit antarabangsa,harap2 kite dapat ambil iktibar dari tragedi tersobut,renung2kan dan selamat beramal.

    Read Users' Comments (0)

    HIJRAH AL KUBRA KE TELUK RAMUNIA JOHOR

    Lokasi : RAMUNIA HQ.KUALA LUMPUR, 1DEC 2008

    Hari pertame memulakan kerjaya..

    boss : welkam aboard nain....

    nain: thank you boss

    boss: esok kamu ke yard boley?johor..teluk ramunia..tau jalan ke sane?

    nain: ................ (aku speechless (0_o') )

    tapi atas budi bicara boss..dia soh aku pegi lepas raye haji...huwaa :( papai pavilion dan rakan2..

    Read Users' Comments (1)comments

    Bila Ramunain di Landa Badai Kubra..

    Tiba - tiba aku menerima SMS dari Tarnidji Publich Bang

    "MISC Berhad aborted reverse acquisition Ramunain .Share hit 3 half year low of 61 sen from rm1.operationally ramunain will be dogged by poor track record,management and credibility.star hari ini."

    Aku ...(0_o')

    Read Users' Comments (0)

    Jenaka Ayahku...siri 2

    Lokasi : Dalam Kereta Waja Camproooooo,tengah memandu 130km/h dari Kuala Terengganu ke Kuala Lumpur.

    Ayah : "Nain nak dengar cite lagi?"

    Anak: "Cite ape lagi?"bley gak.

    Ayah: "Ni cite kawan pak husin semalam,nama dia pak abu"

    Anak "Haa kenape ayah?"

    Ayah:" Mcm ni,sebabkan insiden kes pak husin tuh,sume org kampung mule berhati2 dalam memilih menantu,nak jadikan cerite ade la pulak sorang jejake ni dari kg.ayor kering dtg ke rumah pak abu nak meminang anak perempuan dia.

    Jejaka lain: "assamekom pakcik,teman dtg ni nak pinang anak pakcik,buleh ke?"

    Pak abu: "Ate kome ni koje ape yeop?"

    Jejake lain: "ate teman sebenornyer keje "drebar" je pok cik"

    Pak abu: "aih koje drebar ade hati nak kawin anak aku?..tak layan la org mcm ni (kate hati pak abu),...urmm mcm ni lah,anok teman ni mude lagi,masih blaja skolah lagi,dia tak sedia lagi nk kawin,kome cari ajelah yg lain ye.harap kome paham la ye..

    Jejaka lain: "Hmm..kalu mcm tuh takpelah pok cik,terime kasih ye"

    (Jejake lain ni pun pulang kerumah mengadu ke ayahandanye)

    Ayah jejake: "Nak buat mcm mane ,dah dia tak berkenan dengan kome,tak ape banyak lagi gadis cantik kat kg tu,kome pegi pulak ghumah sebelah die,rumah jiran pak abu name dia pak jijie,ayah dengar2 dia ade anok perempuan ,lawa gamaknye.pegi cube pinang die pulak amacam?

    Jejaka lain: "Baiklah ayah"

    (pinangan si jejake di terime oleh pak jijie,seminggu selepas itu)

    Pak abu: "aih ate teman dengar kome sambut menantu iye?,jejake yg datang ghumah teman tuh nak pinang anak teman,tapi tok jadi dgn anak teman,dengan kome jadi pulok ye?"

    Pak jijie: "ate teman tak kisoh die keje ope,asalkan die ikhlast dan boley sare anok teman udohler."

    (ke esukkan harinye,..pagi2 pak abu melihat sang jejake berpakaian kemas bertali leher dan bersuit mahal siap bertopi,kelihatan pula kereta hitam BMW di tepi rumah pak jijie)

    Pak Abu :"assamekom pak jijie,ate anak kome tu tak koman jugela ye koje "drebar",segak jugak pagi2 ni nak kemane?jadi drebar tan sri ke drebar datuk sri?

    Pak jijie: "dak aih, die keje "drebar kapal terbang"....ape ape...PILOT, heh pilot2..die selalu pagi2 pakai baju macam tu la gamoknyer..

    Pak Abu: Pungggahhhhhhh!! menyesal aku tolak pinangn die dulu...alahai,melepas!

    Read Users' Comments (0)

    Jenaka Ayahku...

    Lokasi : dalam kereta waja camprooooo,pemanduan berhemat 120km/h dari Kuala Lumpur Ke K.Terengganu

    Ayah: "Nain,kamu dpt kerje enginiur kan?"

    Anak: "ye lor,nape?"

    Ayah; "Ade satu cite org lame2 dolu2,nak dengar?"

    Anak:"nak,pe dier?"

    Ayah:"Mcm ni,dulu2 ade sorang jejaka ni nak pegi pinang anak pak husin,setiba di rumah dia pun di tanye oleh pak husin"

    Pak husin: "Heh ate kome keje ape?"(loghat perak)

    Jejaka: "Teman keje enjiniyur pak cik"

    Pak Husin: "wow,engineer! ,kaye gamoknyer jejake ni..(kate hati pak husin), ok lah teman terime kome jadi menantu lah memandangkan kome ni doh layok doh kawin dgn anak teman..

    (Seminggu selepas berkahwin)

    Pak husin: "Enginiur ayah,Ate kenape ayah selalu nengok kome pagi2 pakai baju simple aje,?keluar pagi2,pukuy 1PM dah balik semole ke rumah?! mcm senang aje keje kome ye?!

    Jejaka:" ye lah ayah,ate kate temankn kerje enginiyur,buat koje pagi aje,petang je keje da siap balik ghumah la ayah.ate nak dibuat apekan lagi?

    (Keesokan hari nye)

    Pak husin : "hishh...ni tak boleh jadi ni...ape gamoknye keje manantu teman ni..

    Lalu pak husin pagi2 lagi memfollow menantunya ke tempat kerje tanpe di sedari oleh menantunye.teke ape yang dilihat?

    Rupe2nyer anak menantu dia bekerje di "kedai parut kelapa" memang betol dia bertugas sebagai enginiyur = "enjin niyur" (kelapa)...memang bukan lah sebagai engineer yang seperti mane diharapkan..

    Pak husin: Punggahhhhhhh!!!

    Read Users' Comments (0)

    Hasil 6 bulan menganggur..138 full MP3 albums












    Ucapan kepada Azrie prosper :

    "Selamat menganggur dan sementara waktu yg hening tuh g la download dan layan blog2 lain semasa waktu masih ada..ingat lah pesan pak usin " nikmatani maghbunun fi hima kasirumminan nas as sihhah wal farragh"..ha transelate la kalu terer."

    Sekian
    Pampas

    Read Users' Comments (2)

    Perasaan ku ketika ini..

    Hari-Hari : Rase tersangat best sebab hari2 bangun lewat tak macam orang lain bangun awal pergi kerje..tapi mule terase sengal sebab lepas ni dah masuk kerje enginious..huhu dah la kene ke ramunian teluk gulf seperti padang jarak padang terkukur..hemoih(^^')

    Setiap masa : Makan,tidur,makan,tidur di rumah along aku tanpa bayar sewa penginapan bertaraf rumah sendiri.Badan 6ixth pack aku dah jadi 2 pack je dgn berat badan normal 62kg ke 70kg...proven result!

    Acap kali: Keluar jalan2 bersame kerete kancil hijau ibunda(x payah bayar bulan2 just isi minyak ..jalan) satu Klang Valey sampai pukul 3-4am (minggu lepas) sebab terase sengal dan pilu nk meninggalkan area tempat permainan ku bersame teman2 sepermainan sesame street...aku pergi dgn berteman ketika di tempat kejadian..huhu.

    Selalu : Bersame laptop acer yang di pinjam dari ayahandaku untuk menulis blog dan mendownload full album2 terhangat di pasaran...dah cecah sebanyak 138 album selame 6 bulan menganggur(wow satu peningkatan!)..

    Terkadang-kadang: membuat panggilan emergency kerumah sebab dana peruntukan sudah abis..( anak manjelakatekan (^^)

    Selalu sangat: Best teramat sangat dapat membeli belah di pavillion setelah mendapat dana..(ape nak jadi dgn aku ni..)...untuk beli baju. ke office lor

    Tiba-tiba: Rase malu dan terkesima bila blog aku di tagg" oleh azrie prosper & blog aku di baca oleh lagenda di alam blogger iaitu Paiseh (Tabbadyada Abg Long)..arrgh segan...segan...malu..coz blog aku di view oleh lagendary paiseh yg terkenal dgn blognya di alam blogger yg fana ini...betulkah ade satu penghidupan atau alam baru yg selame ini kite tidak sedari??..alam roh,alam dunia,ALAM BLOGGER?,alam kubur,alam barzakh....fikir2kan lah...renung2kang dang selamak beramal!!!...dok amerika la kalu saing nge budok2 ssejik!

    Read Users' Comments (1)comments

    Surat cinta..


    Lokasi : Ramunia holdings Headquaters:

    Ir.NAin: "Hye,cik CT ade?"

    Gadis HR: " Ye Encik,untuk urusan ape ye?"

    Ir.Nain: "Saya datang untuk ambil offer letter dari dia"

    Gadis HR:"owh,ok sebentar ye".."CTTTTTTTT...Zulqarnain dah datanggggg".."ehem2 sorry ye"..(suare halus manje)

    ***Selang beberape minit & masa mengikut garis khatulistiwa..****

    Cik CT: "Hye, sorry tad ade hal sekejap.."

    Ir.Nain: "eh tak pe,ok je"

    Cik CT: "ok ni offer letter awak,bace dan sign,then scan bahagian last dia dan email dekat saya ok"."ha sebelum tu..En Zaini ade bgtau awak yg awak kene report dekat sini dulu sebulan ,then baru pergi ke Teluk Ramunia?"

    Ir.Nain:" Ok,eh takde la pulak,dia cakap suruh report je dkt HQ"

    Cik CT: "Owh ok munkin dia lupe,xpe mcm ni,awak report dekat sini dulu,saya akan bgtau en zaini later la ok"

    Ir.Nain: "Ok cool (ayat ala2 sivaji da boss)".

    Cik CT:"ok ,ade ape2 lagi yg boley saya bantu?"

    Ir.Nain:"urmm,xde kot,xpe biar saye bace dulu,saya akan hubungi cik siti kalau ade ape2 soalan lagi.email ade?"

    Cik CT :"owh ye..lupe plak ,ni email saye ............@ramunia.com'

    Ir.Nain: "Ok terime kasih,jumpe lagi"

    Cik CT:"ye tahniah sebab bukan senang nak dapat kerje sini,so buat betul2 ok"

    Ir.Nain: "Ok ".(yes,yes!! sempat gak aku lepak avilion lagi bulan 12 nih!)

    ******aku tak jadi pergi ke Teluk Ramunia JB bulan 12 ni,1 jan 2009 baru start hidup baru di perantauan******end

    Read Users' Comments (0)

    Di Gerai Klang Gate..


    Picture by azrie

    Azrie Resign KPMG: "ringtone berbunyi...ringtone berbunyi...angkaaaaaatttt"

    Ramunain: "Hellop"

    Azrie Resign KPMG: "hoy ir ramunia ko kat mana?"

    Ramunain: "Kat Umah Klang Gate la..mane lagi,asal?"

    Azrie Resign KPMG: " JOm Sarapan...aku kt trafik light dah"

    Ramunain: " makan kt gerai kt tepi klang gate sudah"

    Azrie resign KPMG: " ok,jap lagi aku sampai.."

    Ramunain: "Eh kejap,sekarang pukul berape?!..weh ko ponteng kerje lagi ke?,pergh.."

    Azrie resign KPMG: "aku malas, kate dah tender resign hehahahaha"..

    Ramunain:"ape ape aje lah"..

    ********itu aje,saje je tulis nk letak pic tuh********end

    Read Users' Comments (0)

    RAMUNAIN..

    Yard Address:
    437, Teluk Ramunia
    81620 Pengerang, Johor
    Malaysia.

    At the southern most tip of Malaysian peninsular and Asian continent, lies a coastal village with striking picturesqueness and serenity. Known as Teluk Ramunia, where reserves of bauxite are worked here, is also the home of Teluk Ramunia Yard.

    Established and commenced operations in 1981, Teluk Ramunia Yard has long been associated with the rapid development of Malaysian oil and gas industry. The country's first jacket ever to be fabricated was constructed at Teluk Ramunia Yard for Duyong Gas Development Project, a collaboration with Petronas Carigali and was successfully completed in 1984.

    Acquired in 2001, Teluk Ramunia Yard is comprised of 2 distinct purpose-built steel fabrication facilities, namely Fabrication Yard 1 and Fabrication Yard 2. With combined land area of 36.422 hectares (approximately 90 acres), both facilities can undertake steel fabrication of offshore platforms of approximately 21,000 metric tonnes and 10,000 metric tonnes respectively.


    Picture from :www.malaysiapropertynews.com

    Azri Auditor Baru resign KPMG : "weh nain,ko macam boley lepak kat sane lame2 la sangat...ko tengok la gambar atas ni!"...

    RAmunain: "hehe soalan tuh aku dah jawab time intebiu itu hari bro",aku bereh je"...(padahal...huhu paham2 je la)..

    Azri Auditor Baru resign KPMG: "ko kompom balik ujung minggu selalu,macam tarnidji public bank"..heahahaha..banyak pakai duit "

    RAmunain: "huhu..weh airport kat sane mane paling dekat?"

    Bendul dah kawin: "Agak2 r nain ,jauh siot ...ko nak ke sana dari TR..ko tgk map kt bawah nih..

    Shamelin nk pegi kerja EY malam2: "ko balik la selalu nain,parent ko musti windu kt ko..aku jamin."

    Azri Auditor Baru resign KPMG: "hehahaha aku tau dah ko musti x boley tinggalkan klang valley dan syurga pavilion.."

    Shamelin nk pegi kerja EY malam2:"ntah nain ni,blom pegi dah nak balik..apparaa!"

    Picture & Introduction content are taken from:www.ramunia.com

    RAmunain: "hehe aku saje je tanyela.. korang ni buat aku cuak...aku ok je la",

    TarNidji Public Bank: " Takpe nain, ko keje je dulu nanti ko bley dapat gaji lagi tinggi dari kiteorg...ko enginius la,awal2 ni ko kerje je mane2".

    Azri,Shamelin,tarnidji,Bendul : " Ala ko kerje je dulu..cari pengalaman dulu..nanti dah kaya ko g la tempat lain plak"(Dgn nada serentak berirama menasihati aku).

    Ramunain: "Ye ye ok aku dengar nasihat korang...".tq

    * Dialog di petik dari lokasi santapan nasik lemak & char kuehteow sempena meraikan azri resign dr KPMG dan Nain dapat kerje Ramunia di Kedai makan di jalan MAlinja@Mali's Corner *

    p/s Bendul bersuara: "Azri baru resign...Nain baru dapat kerje..Hmm ni semua untuk bg dunia ni balance sama rata..kalau dua2 kerja so x best r...Hehahahaha"

    **end**

    Read Users' Comments (0)

    Selamat tinggal PAVILION...Selamat Datang RAMUNIA

    "ringtone berbunyi...ringtone berbunyi...angkat la lagi tepon tuhhh..."(suare ringtone apek sendario)..

    "aduh sape plak niiii...huh..la azri sang auditor kaya rupenyeh.."

    "hallop"

    "hello ko kat mana?",aku nk bagi kerja kt ko nih ko dok jauh2 apesal?"

    "keje ape?"

    "beli tiket wayang cito sek2 kelate deh".."cito BUDAK KELANTAN"

    "la ingat keje ape td...aku baru je HR Ramunia call aku td.."

    "ye ke?abis ko baru dapat keje ke?"

    "ye hehe"..."start 1 disember 2008"

    "kire aku org pertame la cal ko ni and dapat tau info ni kire aku org pertame la ye..budak2 lain x tau lg kan..kan....kan..kire aku org firts la tau kan...kan....kan...kan..??"(dgn nada anak2 hyperexcited)..

    "ye la sengal..since ko je yg pagi2 yangyukbukak periuk call aku..."

    "ok la hahaha aku akan forward message kat sume org..RAMUNIA...hmm..ramunia..ramona rahman,roman,roman abromovich,romantikaditampoi,RAMUNAIN...ok ..ok Ramunain...Engineer Ramunain takkan kelihatan di pavilion lagi...cun..cun "

    "ape2 je la ko nih"..

    "ok..ok bye..bye"..(dgn nada anak2 hyperexcited mcm biase)

    3 minit kemudian......................

    "tut..tut"

    "New message : Azrie Sang Auditor KAYA"

    "Nain accept offer from Ramunia this morning,will be officially start working on 1 dec 2008 at Teluk Ramunain,Johor.

    Nain wont b seen at Pavilion,approximately 1 year (minimum)...."

    *******end**********


    Read Users' Comments (0)

    3 november 2008...Jam 9.15 am...

    "Telepon berbunyi..telepon berbunyi...telepon berbunyi...angkat...angkat...telepon berbunyi..angkaaaatt...angkaaaat...(suare apek sendahrio)..."

    "aduyai sape lak ni....(dgn selambeh mengkat handphone..)

    "Hello....

    "Hello Selamat Pagi...ni encik muhammad jukanain bin zainuddin ke?"

    "yep...selamat pagi..saya zulqarnain..."

    "ok saya siti...dari RAMUNIA FABRICATOR SDN BHD"

    "OWH Ye cik siti (sambil memperbetulkan suara macho baru bangun tido..(da solat subuh tido balik haa).."

    "Ok encik jul boleh mula kerja secepat mungkin kan?"...17 hb boleh daftarkan diri di TELUK RAMUNIA YARD JB"

    "17?...owh saya rasa saya tak boleh daftar hari tuh sebab kene hantar kakak saya ke DUBAI.."

    "owh encik jul dah bekerja ke?"..

    "eh tak..saya tak keje lg...just saya selame ni jd PA ayah saya ...tolong mane yang patut..buat urusan2 keluarga saya sebab semua abg2 dan kakak saya semua bekerja...jadi urusan2 yang diorang tak dapat buat since sibuk dgn kerja harian saya tolong la..kadang2 jadi driver ayah saya ketempat tempat mesyuarat"..(dgn nada selambeh cakap mcm tuh kat cik siti HR)".. hehehe..

    "owh ok lah...kalau mcm tu saya letak 1 december 2008 awak boley masuk kerja ye.."

    "owh ok...macam tu boley la"

    "ok saya akan sediakan offer letter dulu..dah siap saya miscall awak balik ok?...eh ..saya call awak ok?...(haha saje nk kasi pembaca keliru dan tersenyum sket..jgn mara)..

    "ok"

    "ok so post awak adalah procurement engineer ramunia..gaji awak (RM ..tuuuuuuuttt)......,permanent".

    "ok "..

    "ok encik jukanain..ade ape2 lagi yg encik nak tanye ke?

    "urm takde kot buat mase nih..kejap....eh saya dah dapat ke keje ni??wink!!!!..toink!! buzz! Buzz!...(aduh ape la sengal aku tanye soalan mengong ni...otak tgh lembab proses nk tanye ape daa..)..

    "dah la encik jul...bergurau plak encik jul ni.."..(suare manje sang HR...aku rase dia ni mude dan baru masuk kerje...eceh :P)

    "owh ye ke...hehe mcm tak percaye jeh...ok la kalau macam tuh.."


    "ok ...nanti saya call balik ye encik jul..sbb saya kene sediakan offer letter dahulu"

    "ok"..

    "bye"..

    "bye"..

    ** aku pun letak ganggang telepon.............1 minit aku dok fikir..."ni bukan mimpi nih"..........."...(aku terus ke ruang tamu dan sengih2 depan bapak aku...hehe)..

    "hah apehal pagi2 dah senyum2??"...(ayah aku tgh bace paper)

    "hehe teke la...(sambil tuh aku urut2..usap2 belakang ayah aku mcm selalu yg aku buat untuk mendapatkan dana bantuan org menganggur selama 6 bulan.. :P"

    "teke ape?"...

    "Nain dah dapat kerja RAMUNIA ayah...1 december masok opis...opis kat telok ramunia JB.."

    "ye ke?!...dapat dah??Bile dia cal?!..tadi?!...haa alhamdulillah dapat jugak kamu kerje..tahniah...tahniah...pegi la buat solat syukur..mak kamu pegi klinik nih..tunggu la kat umah..nnnt mak balik bagi tau dia ok"...(ayah aku terus bangun dan pakai baju sambil menyembur perfume rm 7o defect botol original jenama Clinique happy yg baru aku beli semalam di shah alam"

    "La..ayah nak g mane ?"

    "Nak pegi beli daging kambing...nak masak daging masak kurma sempena kamu dapat kerje"..

    "la ye ke?.....Terima Kasih ayah..(dengan sepontan aku peluk ayah aku)..."terima kasih ayah sebab doa dan solat hajat selama ni.."..

    "ye ok"..."ayah selalu je buat solat hajat special untuk kamu dapat kerja dan untuk semua anak2 ayah"...dah dapat dah syukur la...kamu dah abis belajar,dah hantar macam2 resume,dah interbiu...sekarang dah dapat dah ok la tuh,ha pegi la solat syukur sementara mak kamu kat klinik..."

    "ok"....(aku tersenyum gumbira dan ayah ku masuk ke kereta)...."tibe2 kereta mak aku sampai ke parking rumah...keluar kereta je...aku pon...

    "MAAAAAAAAAAAKKKKKK......"(SAMBIL MELONCAT GAYA AKTIF SPORTMAN)

    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' the rest was history'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' (^_^)V..peace

    Read Users' Comments (1)comments

    Interview Di Company Ramunia..

    "First impression last forever & you will be remembered by doing something different than others during the interview session".....- Anep

    Aku bangun pagi pukul 5.30am...bangun2 terus pegi bilik air cuci muka dan ambik air sembahyang untuk solat hajat 2 rakaat..(ikot pesan mak ayah aku )..setelah selesai solat hajat ,aku terus solat subuh selang beberape minit lepas tu.dah berdoa aku terus pegi ke laptop aku untuk bace sikit pasal syarikat ramunia ni...tibe2 nonoy bangun nk solat subuh jugak..aku terus susun resume,gambar dan baju padini yang nak aku pakai ke temuduga...tibe2 nonoy tanye aku.."interview pukul berape?dekat mane?"...aku jawab la "pukul 9am,dekat plaza permata..ala dekat dengan bulatan pahang..ok buat betul2"..nonoy ade jugak bagi tips2 temuduga yang aku dah pakai pagi tadi..memang best...tapi aku tak tulis dalam blog ni sbb panjang sangat nasihat dan tips dia..so pendekkan cerita..aku terus mandi selepas borak kejap dgn nonoy..aku terus bersiap mcm biase lah ala2 single maskulin hehe...dah sembur perfume 212 men aku bersiap hemsem2 dan terus solat duha 2 rakaat...kate ustaz zambri selamat beramal"if kamu zulqarnain tunaikan solat duha 2 rakaat,insyallah...insyaallah kamu akan dipermudahkan segala urusan pada hari torsobuuuut.."..

    selepas solat aku terus pakai kasut tanpa mempedulikan perut aku yang lapa tak bersarapan nih...dalam hati aku cakap "nanti lepas habis interview aku makan la puas2..siap r ko wahai perot"....aku terus ke kereta vios peninggalan abg sulong aku...dan atas kebenaran kak ida dia bg pinjam kereta tuh untuk aku pegi interview....belum sempat aku nak masuk kereta ...aku teringat sesuatu........."oh yaaaa..lupe nk bergambar dengan baju ber tali leher dan berblazer hitam ni...jap2...nonoooooooooyyyy!!!...tolong snap gamba pakai telepon kamu kejap boley?...dengan nada selamber...nonoy bingkas bangun mencapai kamera henset sonyerikson dia...aku pon mcm biase..posing baekkk punye..hehe..then aku terus hidupkan enjin vios dan terus memecut ke tempat temuduga..

    Aku pandu kerete melalui jalan genting kelang untuk ke bulatan pahang...mak oiiii..jalan jam siot!..aku tgk jam pukul 8.15am..hmm sempat ke ni?....xpe tawakal je lah...rupe2nye yg melambatkan trafik adalh di sebbkan bas yg berhenti di bahu jalan...abis satu jalan jam...setelah melepasi halangan tersebut aku terus tekan pedal minyak dan alhamdulillah sampai ke plaza permata untuk temuduga..sampai2 pukul 8.55am..fuh....lega...

    ting...tong...lift turun...aku tekan tingkat 22...adelah 2 org kt dalam lift tuh...aku sempat sapa 1 gurl ni...tanye "ramunia tingkat 22 kan?"...gadis ayu menjawab: a'ah.." aku pun senyum je kat dia dan cakap terima kasih (padahal aku tau dah tingkat 22 tuh..saje nk kasi hilang nervous..eceh..

    9am aku sampai dan isi borang kat counter receptionis..."hye,assalamualikum good morning i'm here for today interview on procurement engineer"...gadis chomel membalas: "owh ya sekejap ye..saye ambilkan borang untuk encik.." amboi..ber encik2 dgn aku..panggil abg sudah ler...hehe..kate hati aku jer..ish2 ..maybe sbb dia tgk aku pakai satu sut kemas dgn blazer so dia ingat aku ni dtg nk audit kompeni dia ke ape ke kot...ntah la..

    Dah isi borang kemudian aku menyapa ade sorang brader nih dr RANHILL company..agak berumur jugak orgnyer..."urmm abg dr mana?interview jugak ke?.....abg ber umur: yeh,saya dr Ranhill nk cube2 je interview nih...kalau dapat dapat la..bukan ape,company construction sekrg dah senak..x mcm company oil & gas.. aku: oooooooooo...saye fresh grad saje..tamat kat situ,aku terus di panggil untuk temuduga ...fuh..bace2 doa sket yg di pesan oleh ibu dan ayah aku ,aku pon terus masuk bilik dgn penuh bergaya corporat. dan duduk di kerusi yg disediakan.kat dalam bilik tuh ada 3 org HR Ramunia yang menanti..1 lady dan 2 man...

    Temuduga dgn HR memang tough..sbb ada sorang yg akan provoke aku dan lagi 2 dok nilai aku..yg provoke aku nih aku kurang setuju sket pendapat dia,lagi2 dia selalu je mencelah bile aku nk explain pe yg aku tau,tensen jugak tapi aku dgn nada selambe yg di pesan oleh rakan2 taulan membetah kate2 bro yg provoke aku dgn fakta2 scientifc dan term2 engineering yg aku kompom dia tak penah dgr..heahaha..padan muke!..segala Thermit welding,Coring process,tamping machine,balast,tindak balas aluminothermic dgn pengoksidaan iron oxida...haa...baru ternganga jugak la mendengar hujah aku ni..aku siap bagi contoh drawing CATIA 3D lagi tunjuk yg aku ni pernah jd Tuto dkt UIA mengajar student2 uia..

    Dorang impress jugak bile tgk family background...aku x dapt nafikan ...lagi2 bile ms Malini HR yg menilai aku ni asyik senyum2 dan tulis markah acap kali aku jawab soalan dr bro provokasi nih...gerammmm je aku..hmmm..ehemmm..eeee...sabo2..soalan2 killer dia aku pon malas nk tulis sbb menyakitkan hati dan jiwa raga..tapi berkat kesabaran...rupe2 nye aku terus layak ke temuduga ke dua dgn BOSS!...wow..terkejut aku bile ms Malini panggil aku.."urmm zulqarnain..awak jangan balik dulu...bos nk jumpe...boley tunggu x?aku : ok no prob"...

    Selang beberape minit..Ms Malini : ok zul boss nk jumpe"....aku terus masuk ke bilik boss ...bos ramunia bahagian department nih terkejut bile tengok aku dress up poyo gilbab.."wow smart & sharp la kamu nih"...ok duduk"..aku: thank you...belum sempat duduk bos da cakap dah..."ok zul saya dah go tru all your resume dan saya puas hati lah dan saya rasa kamu punye chance tinggi untuk position ni..walaubagaimana pun saya kene go tru all the candidate dulu yeh...bagi saya no telefon awak..saya akan call awak on 1 nov,awak akan saya masukkan team dgn 2 engineer lagi,kene cepat belaja r la yeh sbb project tgh jalan,awak kene belaja pasal microsoft project je dulu since drawing 3D awak 10/10..so tak jadi masalah.so kamu anytime je boley kerje kan?kereta ade?....aku : yes sir,ade..boss: wow belum keje dah berkereta?..aku : eh xde la sir..ni kete emak saya..i'll buy a new one once i got this job..i'll pay with my own salary insyaallah...eceh..

    Boss: Saya impress dgn family kamu ramai ni ,siap kembar 3 yeh?..abg kamu pun kerje dasyat2,MISC,iPerintis,Dubai,Doktor,...ish2..kenape kamu apply keje sini?x mintak keje lain ke?

    aku: saya dah mintak banyak dah sir...tapi ramunia je yang panggil dulu setakat ni...
    boss: kamu x apply kilang ke?degree kamu ni nampak sesuai dkt situ..
    aku: betol sir..tapi sebenarnyer memang DREAM Job saya nak berkerja dgn Oil& GAs Company..

    Boss: HAHAHAHA (tibe2 dia tergelak kuat2)...ha JAWAPAN tu je saya nk dengar dari kamu..."ok lah malini,this guy is done"...nanti saya akan hubungi awak yeh...urmm jangan lupe register degn BEM (Board of engineer Malaysia)..ok zul thank you dan jumpe lagi...

    Dia terus salam aku sambil senyum heppy semacam termasuk la ms malini yg senyum2 jugak..aku pon kemas beg trus chow...alhamdulillah selesai sudah...tawakal je lah if dapat atau x...yg penting aku dah usaha,doa,dan tawakal..

    "kriukkkkkk...(perot aku berbunyi)...aduh aku lupe makan lagi...chalibotttttttttt..lapar...laparrrrrr"

    End

    Read Users' Comments (4)

    Why should I hire you?!

    Sekarang pukul 11.11pm..aku tak tidur lagi sebab tengah buat persediaan terakhir untuk itemuduga esuk dekat syarikat "Fabricator Oil& Gas ..RAMUNIA FABRICATION SDN BHD..ni merupekan temuduga kedua aku selepas temuduga pertama dengan syarikat Coolrich Sdn Bhd,syarikat ni banyak projek yang tengah di jalankan di Dubai.Tapi sayangnye sampai sekarang aku tak tahu keputusan temuduga tersebut..hmm..aku sudah telefon 2 kali tapi masih lagi jawapan yang same aku dapat."since we have all your detail..we will contact you when all the interview process is finished."...punggah..sampai la ni tak habaq mai poooonnn...

    So esok merupekan temuduga kedua aku, tadi sempat jugak baca2 tentang syarikat dan ber YM dengan rakan2 yang dah bekerja untuk mintak nasihat sikit tentang situasi dan soalan2 temuduga yang lazimnya ditanya kepada pelajar yang baru grad..so ni antara jawapan bernas dari rakan2 aku..:

    Soalan aku: CASE STUDY : JOB TITLE PROCUREMENT/PROPOSAL ENGINEER .. QUESTION : WHY SHOULD I HIRE YOU?

    Buzz!!!...miji masuk..
    mijie: poyomatondi,bcoz..im f**#ing damn good blow at this job
    miji cromiumbikarbonat (10/19/2008 10:45:33 PM): jgn risau
    miji cromiumbikarbonat (10/19/2008 10:45:34 PM): be cool jer esok
    miji cromiumbikarbonat (10/19/2008 10:45:34 PM): be yourself
    miji cromiumbikarbonat (10/19/2008 10:45:51 PM): kalo ape yg ko cakap tuh betul then dia amik keje la
    miji cromiumbikarbonat (10/19/2008 10:46:03 PM): kalo ko cakap salah
    miji cromiumbikarbonat (10/19/2008 10:46:06 PM): then better dia tak amik
    miji cromiumbikarbonat (10/19/2008 10:46:07 PM): nanti kompeni dia lak weng
    miji cromiumbikarbonat (10/19/2008 10:46:15 PM): senang je prinsip dia
    NAintriplet (10/19/2008 10:46:39 PM): ok
    -------------------------------------------------------------------------------
    Member aku PAtlimuo:
    patli muo (10/19/2008 10:36:17 PM): bro...
    patli muo (10/19/2008 10:36:17 PM): interview ker esok...
    patli muo (10/19/2008 10:36:17 PM): mantap
    patli muo (10/19/2008 10:36:53 PM): jwb jela...
    patli muo (10/19/2008 10:37:47 PM): jwb mesti kene dgn vision n mission cmpny....
    patli muo (10/19/2008 10:37:55 PM): pastu ko up la skit diri ko...
    patli muo (10/19/2008 10:38:32 PM): ckp yg yg ko ni mmg confidence giler...
    patli muo (10/19/2008 10:39:00 PM): poyo la skit...

    NAintriplet (10/19/2008 10:39:10 PM): ko up diri ko ko ckap ape?

    patli muo (10/19/2008 10:39:19 PM): aku pn dh lame x interview....
    patli muo (10/19/2008 10:39:19 PM): lupe beb skilll...
    patli muo (10/19/2008 10:39:19 PM): tp lbh krng gtula...
    patli muo (10/19/2008 10:41:32 PM): procurement ni bnyk deal ngn customer gak...
    patli muo (10/19/2008 10:41:55 PM): berkenaan tender...
    patli muo (10/19/2008 10:42:39 PM): ko study je la....valve ker...flange ker...instrument2 oil n gas ni
    patli muo (10/19/2008 10:42:54 PM): die pnye spec2 ker...
    patli muo (10/19/2008 10:45:33 PM): mnkn sblm project on....ko kene prepare proposal utk tu kot...
    patli muo (10/19/2008 10:45:51 PM): bile nak start je la ko cbuk...bile dh jln ko rilek jer
    patli muo (10/19/2008 10:46:06 PM): lbh kurng gtula....
    patli muo (10/19/2008 10:46:23 PM): ala2 sales engineer
    NAintriplet (10/19/2008 10:48:21 PM): ooo
    NAintriplet (10/19/2008 10:48:23 PM): cun2
    ------------------------------------------------------------------------------------

    PAk USin

    aku @usin (10/19/2008 10:20:27 PM): hmm..
    aku @usin (10/19/2008 10:21:09 PM): alamak.. susah gak
    aku @usin (10/19/2008 10:21:09 PM): haha
    aku @usin (10/19/2008 10:21:09 PM): cuba searh kat internet
    aku @usin (10/19/2008 10:21:09 PM): banyak tips2 ada
    aku @usin (10/19/2008 10:21:22 PM): aku dok baca gak dulu2
    aku @usin (10/19/2008 10:21:22 PM): tapi dah lupa la..
    aku @usin (10/19/2008 10:21:22 PM): aku rasa ada tips utk soalan tu
    NAintriplet (10/19/2008 10:21:57 PM): la...aku nk dr ko da...nk tgk ko jwb cane
    NAintriplet (10/19/2008 10:21:59 PM): try a
    NAintriplet (10/19/2008 10:22:02 PM): plzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
    aku @usin (10/19/2008 10:23:02 PM): haha ok sat

    aku @usin (10/19/2008 10:24:27 PM): i'm confident to do this job with knowledge that i have and willing to learn new things to make all my task successful
    aku @usin (10/19/2008 10:24:28 PM): huhu
    aku @usin (10/19/2008 10:24:50 PM): bole la kot cam ni no..
    NAintriplet (10/19/2008 10:25:00 PM): jwb sket je r eh??
    aku @usin (10/19/2008 10:25:35 PM): hihih
    aku @usin (10/19/2008 10:25:35 PM): bole elaborate lagi.. ikut jawatan yg hang mintak la..
    aku @usin (10/19/2008 10:25:58 PM): kalau jawatan tu macam kena deal ngn org cakap la your strong point on dealing ngn orang
    aku @usin (10/19/2008 10:26:16 PM): kalau need team work cakap la expirience hang dlm working in team
    aku @usin (10/19/2008 10:26:39 PM): yg bole buktikan sbb apa hang confident
    aku @usin (10/19/2008 10:27:08 PM): sat na..
    aku @usin (10/19/2008 10:27:16 PM): aku nak p toilet sat.....
    (lame gile aku tunggu pak usin tak dtg2.....online kat telepon bergayut rupenyeh...adoiyai..)

    --------------------------------------------------------------------------------------------
    NAintriplet (10/19/2008 10:24:46 PM): why should i hire u??
    kupoterai (10/19/2008 10:25:35 PM): kejap
    kupoterai (10/19/2008 10:25:35 PM): aku ada tulis kat blog ituhari
    NAintriplet (10/19/2008 10:26:11 PM): meh bg aku
    kupoterai (10/19/2008 10:27:36 PM): sat aku nak cari
    NAintriplet (10/19/2008 10:27:41 PM): ok
    kupoterai (10/19/2008 10:27:44 PM): ni nasihat bapak member ofis lama aku
    kupoterai (10/19/2008 10:28:06 PM): dia ade co oil n gas
    NAintriplet (10/19/2008 10:28:06 PM): ok
    NAintriplet (10/19/2008 10:28:10 PM): ok
    NAintriplet (10/19/2008 10:28:17 PM): bg kt aku
    kupoterai (10/19/2008 10:33:09 PM): jap bro
    kupoterai (10/19/2008 10:33:22 PM): site aku hang kejap
    NAintriplet (10/19/2008 10:34:40 PM): adoi
    NAintriplet (10/19/2008 10:34:41 PM): hehe
    NAintriplet (10/19/2008 10:45:39 PM): oi
    NAintriplet (10/19/2008 10:45:43 PM): capat da
    kupoterai (10/19/2008 10:45:47 PM): http://www.akuhappy.com/category/interview/

    Dalam banyak2 nasihat yang diberikan ..aku rasa yang ini yang paling unik aku pernah dengar..

    Please take note. I got this tip from my colleague’s father in law (MCFIL) who happens to own a successful business himself. My friend asks him (jokingly) if there is any vacancy at his office but instead he got some counseling.

    MCFIL: Why should I take you in?
    My Friend: I had a good PR, I can work hard, I can stay at the office until morning and I also got a diploma from a decent university.
    MCFIL: I don’t give a shit about your diploma, degree or even MBA. It doesn’t measure up in the real world, son. Now tell me, what can you do for my company?
    My Friend: Anything you want me to do sir.
    MCFIL: Is that the best answer you can give. In that case I’ll never employ you. Here’s a tip, son. If you got asked that question again, tell the interviewer.

    “Every company has problems. Problem happens because there is lack of ideas. I came to bring fresh ideas to solve every single problem that your company have!”

    “My current general manager had work for me for nearly 10 years. He didn’t even pass his SPM. We start working for me as a driver and office boy. I foresee that he had ideas and he can solve problems and he’s willing to learn. He start from below and now he’s solving lot’s of engineering work at my company (his company is doing oil and gas) better than any engineering graduate. Throughout years working with me I have train him and unleash his “kejantanan” (manhood). With that kejantanan he can excel in everything he does.”

    “Most people are “bapok” (gay). They are afraid and have lack of confidence because they never unleash their “kejantanan”. Its a duty for a good boss to unleash the “kejantanan” of his employee, to unleash their maximum potential. Now, do you think that you are able to work for me?”

    -End-

    NAintriplet (10/19/2008 10:47:46 PM): ok....(aku terdiam setelah baca artikel nih...)
    NAintriplet (10/19/2008 10:47:54 PM): ade pape nasihat lg x??
    kupoterai (10/19/2008 10:48:16 PM): just be yourself
    NAintriplet (10/19/2008 10:48:36 PM): ok
    NAintriplet (10/19/2008 10:48:38 PM): tq...aku trus tido kol 12tgh mlm...

    Esok tengok la pe akan jadi ...tawakkal je lah...




    Read Users' Comments (0)

    Ber "BAGIO" di Hari Raye 2008!!

    Colour of D' day "Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin"
    "Sepupu Sepapat Anak Bagio nk melompat"..hurrah!
    "Legenda Band Damasutra"-Bagio@Bahagia
    Posing Semata mata utk blog PAMpaS!-Credit Nonoys,
    ni pun Same la.."
    "Perrghh...No comment"-Bagio

    Penyimpan MOhor Besar Raja Mendahiling
    Triplet bahagi tiga darab 3 sama dengan 3"
    Dana Baru Bajet 2008..-ishk..iskh..bile ko nk keje ni nak..


    Nk g Solat berjemaah di masjid Dgn wangian Perfume Carolina Harera 212 MEN

    Read Users' Comments (1)comments

    Kene Work overtime la...

    video

    Usher
    Will Work For Love

    Can you help me?
    Anybody out there help me
    Please can you help me?

    Excuse me mister, I fell on hard times, I need some help
    But don't need a dime, don't earn a way, I'll wash your clothes
    If you let me stay, find your revoke,
    Day after day, people walk by, I can't catch their eyes
    I Pull out my sign,

    It says:
    Will work for love
    I will (3x) I'll work for love, overtime
    Baby, it says will work for love
    I will (3x) I'll work for love, for all my life
    I will work for love

    Can you help me? (help me)
    Anybody out there help me (does anybody out there)
    Please can you help me?

    Excuse me you two, got love to spare?
    Search my whole heart, it ain't none in there
    What meets a star, I'm on my last
    Don't have no love, that's cause he got placed

    Day after day people walk by, I can't catch their eyes
    I Pull out my sign, it says:
    Will work for love
    I will (3x) I'll work for love, overtime
    Baby, it says will work for love
    I will (3x) I'll work for love, for all my life
    I will work for love

    It says:
    Will work for love
    I will (3x) I'll work for love, overtime
    Baby, it says will work for love
    I will (3x) I'll work for love, for all my life
    I will work for love

    I remember the day I lost my heart (hey yeah)
    Took it for granted I went to far
    Fall down, cried and to feel that love again
    I Hold on this sign till the very end
    Do anything

    I will (3x) I'll work for love, overtime
    Baby, it says will work for love
    I will (3x) I'll work for love, for all my life
    I will work for love

    Read Users' Comments (0)

    Sekitar Ramadhan 2008..







    Read Users' Comments (0)

    PhotoFuniac! VS Hantu LiliN!

    Nain dah Grad...masuk paper sbb pihak media nk amik contoh jadi cover story 25th year silver jubelee & 2008 IIUM graduationday....so dah abis dah..tapi nak keje ape ye?So dalam mendaftar jobstreet sambil minum2 kat CM..aku nampak bro artis yang dok lukis pic org yg lalu kat situ..hatiku terdetik nk suruh dia lukis muke aku..ye lah..sempena graduasi la katekan...saje nk buat koleksi..dalam dok lukis tuh bro tuh suggest aku keje modeling@jadi pelakon ke@jadi penyanyi..huh mane la aku reti sume tuh..!tapi bro tuh still serius soh aku g gak try..hmm ok lah..aku try...so Mule la aku mengorak Langkah menjadi model di jalanan dulu utk bro ni...start kt Central Market..Tiba2 ade seorang agent call & offer jadi model sambilan sementara cari kerja engineer,dia kate bro tuh yg bg no coz dia nk tolong aku...so aku dipanggil interview &saringan..alhamdulillah dapat plak!...so dapat la masuk final ..tup..tup.. terpilih untuk jadi finalist & bermule lah career sambilan aku...Tapi bile start je career selepas terpilih menjadi model indie...tup..tup..ade org jeles and marah..and at the same time Gf pun mintak clash sbb x tahan dgn schedule time aku..nk wat cane...abis sume pic di buang..time tuh pon member2 band aku coz da x dpt join dorang lepak2 sbb bz kat lokasi..kene band..ishk3..:(
    Kesian kt Nain...tolong la Kaum Adam nih...sape la boley jadi pengganti yeh..so terpakse meneruskan kerjaya dengan status single,tapi x semenamena rating terus naik bile ramai chikaz tau yang nain dah single...penat jugak nak layan peminat2 fanatik..tengok la tuh...adoyai!..save the males..plaizzz!aku teruskn jugak career aku dan tanggal ogos 2008,Impian menjadi kenyataan apabila di undi sekali lagi menjadi Bintang Harapan 2008 kategori Jejaka Melayu Terakhir ..Terima kasih kepada semua peminat..
    Career terus berkembang lagi2 apebila dapat terpanggil untuk menghiasi galeri Petronas,walaupun dah apply kerje engineer kat situ tapi still tak kene panggil interview..rezeki ditangan tuhan...
    Di sebabkan popularity yang mendadak..! Dapat pulak jadi cover majalah luar negara..Thanks to Nonoys(coZ tanpe kamera dia..pic ney x dpt di hantar ke UK,USA,Abu Dhabi,Dubai,Australia,NZ and many more)..


    Di sebabkan popularity yang kian berkembang..namaku terus di daftarkan untuk menghiasi "Walk Of Fame"...sebaris dengan bintang2 dan tokoh terkemuka dunia seperti nicholas cage,mariah carey,celine dion,britney spears,donald trump dan ramai lagi...syukur..
    Namun semua ini hanye sementara...hidup di dunia ni dipinjamkan oleh tuhan untuk kita beramal soleh dan berbakti kepada manusia yg memerlukan..waktu ni duit berjuta sudah ku kecapi,kereta mewah silih berganti,rumah kondo cantik dan serba mewah....kite hamba allah kene sedar yg kita berhak merancang tapi allah jua yg menentukannya...semoga kalian insaf sekejap dan renung2kan dan selamat beramal....pellepoww! "aduh!....ahrghh..sape pukul aku nih!!..."woi bangun2 sahur"..oh rupenyer aku bermimpi...

    Read Users' Comments (5)

    Cerita Dewangga Sakti..

    " picture taken from dewangga sakti blog"
    Step in to my world nk cite sket pasal satu band nih!..Ni la band anak melayu muda professional Dewangga Sakti...bukan ape ..along aku(gambar bju hitam tuh)...merupekn seorang bass guitarist band nih..seorang lawyer kat Dubai Compeny Habbib Al-Mulla & Co..Background power gak dgn double degree in Syariah & Civil LAw,now da ade Master in Law,keje kt Dubai (pas raye gerak a),dah kawin dgn anak 1,haaaaaa menjadi idola ahli keluarga kebelakangan nih coz tgh ontrack untuk amik PHD dan bergelar Dr.Syamsul Faiz Bin Zainuddin Karima Nasution (mak aih panjangnyer)..harap2 dia berjaya amin.......
    " picture taken from dewangga sakti blog"

    Yang gempak lg coz walaupun dia seorg lawyer (berdiri no 4 berbaju maroon dgn guitar bass) pro,namun dihati beliau terukir note2 guitar bass berirama metal..Band Cryptic Melodicton...sempat kuar 1 album kaset....(dahulu kala..belilingbeliling...flashback)...namun mase,pengalaman telah mencorak along aku untuk same2 menubuhkan Band Dewangga Sakti nih yg lebih kepada memartabatkan lagu2 tradisi version moden + futuristik ..chewah..(mule2 kat Tmn melati je)..hehe..makan2 kt bwh pokok,borak2 hala tuju dgn teammate dia,mlm2 g jaming sampai pagi2..aku sempat follow sket jer..xlarat hehe..tapi waktu tu la aku percaye yg dia bley pegi jauh dgn career dia sebagai pro bass..(hehe puji baekkkkk punye nih...paham2 je la along oii..)

    da merata da dia melancong dgn band dia memperkenalkan lagu melayu tradisional kepada dunia,supaya dunia tau yg "TAKan Hilang Melayu di Dunia."

    so da byk kuar magazine,tabloid dlm dan luar negar,jepun,china,sume da mule kenal...mcm tour Pop shuvit la..hehe
    " picture taken from dewangga sakti blog"

    So I'm proud of being his adik triplet lah..hehe..nk ckp tu je...:P

    " picture taken from dewangga sakti blog"

    Dalam pembikinan Kulit album band nih,,,,,abang aku POjie A.K.A AppoGee yg design kulit album diorang nih...power2..dia memang minat design sejak di bangku sekolah kebangsaan sg Selisek.
    " picture taken from dewangga sakti blog"

    If nk design pape,baju,banner,bunting,web design, sume memang dia punye masterpiece skills ade kt jiwa dia..huhu line2 art & design gak anak2 ustaz Hj Zainudin Karima nih....Kalau nk tau Pasal Pojie lg la x abis la blog nih...level kepoweran dia ni dlm design memang 2 the max!!..nnt aku bongkar kisah dia plak......ha x cite lagi angah aku!..Zakiyuddin Si Chief Marine Engineer MISC main guitar letrik lagu MAster of Puppet main sampai habis sume sapu dgn goreng2 skali...teringat gk time tu anak dia kecik je 2 tahun da tgk abah dia goreng guitar karen..(apo bondo la abah aku buat nih)....aduyai ntt aku blog pasal family ceria aku lah..senang sket,...hehe till next time ya'all..papai

    Read Users' Comments (3)