Aku tak sunyi lagi..


Tanggal 1 julai 2009,aku dah tak sunyi lagi ketika driving semenjak berjaya membeli CD palyer KENWOOD dgn speaker. (^_^)..

selama ni aku tersangat lah looser sbb aku just mampu pakai headset+mp3 player untuk dgr lagu waktu nk g mane2 bersama kete khancil ku utk ke tg malim,shah alam, & termasuk ulang alik dari KL- Teluk Ramunia.huh sungguh sadis pabila mengenang kembali situasi tersobut.

alhamdulillah ni la hasil masahul gaji elaun secondment bulan 6.next month aku cadang nk upgrade absorber pulok coz dah bocor.

hidung ku kembang sekarang bilek masuk2 kete je aku leh bukak radio dan (dung..dung..dung) dengar lagu kegemaran secara loud speaker mcm hindia yg bawak kete bersama bunyi speaker dung..dung mcm nak runtuh dibuatnyer kete diorang.tapi aku x de la wat tambah pelik2.just basic needs je cukup la.

Latest story today 3 julai simedarby dah amik alih ramunia.harap2 gaji aku naik rm3+++ coz tu la basic gaji kt sime.boleh la besar sket tabung simpanan gua untuk hari tua..chewwah.

Next info:minggu depan last day duduk KONDO coz kene pindah masuk HOTEL DYNASTY pulak..sampai bulan 9..hehaha mcm EXPATRIAT sungguh!

Thanks to my company ghamuniah..i lap u.

(O_O)..-pandangan dari bawah hidung kembang....nais

Read Users' Comments (8)

Penyokong MU senyap..Si katek Meloncat!



4.43am 28 May 2009, FINAL MATCH UEFA CHAMPIONS LEAGUE ROMA 2009

Penyokong Manchester United (khas buat MU fan di villawangsamas)senyap sunyi tatkala peperangan SMS bermula ape bila 1 gol di jaringkan oleh si "kaki lipan" berwarna hitam "eto'o" seperti yg di katakan oleh seorang barcarian dr tengganu yg melihat aksi tersobut di damansara bersama pamily ceria..Mr Pudinho.

Selama ini kekuatan MU yg di gembar gemburkan sejak awal dgn kemenangan di EPL dan full strenght team akhirnya tersungkur layu bagaikan benang yg terputus talinya akibat tiupan angin monsun "one touch football" dan "total football" oleh sang gladiator barca.

congratulation to Barcelona player Eto'o dan Messi. gua cukup happy sampai subuh.
hahaha...

gua dah meloncat dulu sebelum messi sang katek meloncat lagi tinggi untuk mengeraskan vandesar yg ter kapai kapai melihat bola cantik masuk ke gawang beliau.sorry bro..dont mess with the messi!

aku rase mau hari ni sume MU fan cuti maternity leave or sakit perot coz nak MC dan lari dari berdepan dgn Barca fan.gua sengih je.

ini di buktikan dgn sms pembakaran aku ke MU fan sumenyer tidak berbalas dan senyap hingga ke tika ini. oh..sedih sekali.

Bola itu bulat,tapi jika di sentuh oleh Barca player ia akan menjadi bujur dan lembut mengekori lentok gerak geri gemalai kaki mereka.itu yg MU player takde.

wooohoooooooooo!!! gua teruja untuk berdepan dgn mana2 MU fan..setelah sekian lama berdiam diri! hahhaa...Talk to the HAnd Brah!

Barca! Barca! Barca!

Read Users' Comments (2)

Butang pun Manis?

Bulan ni aku rase ramai member aku akan kawin..hmm rezeki murah dan jodoh cepat sungguh member2 aku nih sampai aku pun x sempat 'hadhir' ke majlis resepsi kawin dorang.kad kawing mcm2 sampai kat umah tapi aku just mampu ucap teme kasih je dan tak dapat dtg.bukan ape aku maybe bz atau buat2 bz,or..maybe takde mood...

ye lah mane dak nyer..org lain dah mula mengatur langkah hidup masing2 dan membina family.tapi aku masih strunggle menchari titik pertemuan hidup aku dgn keadaan gelombang dalam kompani yg tak keruan dan tak menentu,so hanye yg pernah rase or ade experience je tahu ape yg aku rase sekarang nih.

so serabut otak kat office aku ni kejap je dan akan hilang secare sendiri bile aku sampai dan park kete kancil aku kat Condo aku (kompani punye daa).Kat sini aku bebas dan tenang.lebih2 lagi dapat pegi gym setiap hari adalah ketenangan yg ku chari selama ini..chewwah.So hari2 akun jog hinggalah membawa ke hari ahad.

Dalam aku dok berjoging ari ahad (24/5/09)di gymnasium condo aku,tibe2 aku dikejutkan dgn 1 sms..

Salam..23 may,abutang telah selamat mengikat tali pertunangan dgn gadis pilihan..nor adawiyah ahmad pudzi..doakan kebahagiaan :-)"


one word of wisdom yg terpacul dr mulut aku secare spontantenous: "What the.*&^^%."!!(terkejut)




p/s:aku tak tau kenape,tapi sumpah ianya tak di sengajakan.dan aku tak tahu kenapa reaksi aku sedemikian rupe...sudah pasti ianya diselubungi ..... misteriiii.

Read Users' Comments (1)comments

New Themes Completed!..TQ Pedih :)

Gua agak bz kebelakangan ney.so dalam mase tuh gua hire pedot@pedih a.k.a firdaus untuk do some transformation on my blog.nice work bro! keep up your good work.Pedot tgh santai dirumah sekarang coz baru je resign dr company audit yg lame. semoga lu berjaya jumpe kerje baru bro! lepak r KL baru care beb.hahaha.

TQ pedot.

Read Users' Comments (4)

Bile Sheikh Dubai ber Fender Jazz Bass


Sheikh Dewangga Sakti test guitar

Kesinambungan cuti2 dari Dubai arlong gua,kami sempat mengushahidu dan terbeli tarus fender Jazz bass guitar di Bukit Berbintang. Pergh ..memang sangat sibuk jadual arlong gua di Kuala Lumbur maklumlah 4 hari je ade di malaya sebelum berangkat pulang menyambung tugasan selaku peguam di Dubai.

So seperti biase langkah kanan gua bertukar menjadi luck gua itu hari dapat accompany arlong gua layan slapping fender jazz bass guitar kejap kat bukit bintang lantas membeli trus gitar dan casing dia sebab guitar shiekh dubai ni yg lame dah patah. tak tau la dia buat ape dgn guitar sampai patah,yg pasti beliau bukan la spesis yg makan guitar.

Tune Money..Tune Guitar

gua layan kesedapan fender bass yg arlong gua dendangkan di kedai tersobut.memang syiok ooo..kagum ya amat melihat skill arlong main slapping di dalam kedai dan di saksikan org ramai.
dalam kesyiok'an bermain bass guitar tetiba ade mamat berbadan XXL datang pakai tracksuit,berjambang dan bertopi kebun jeh.gua usha punye usha,,gua x kenal sape tapi sekali dia on speaker yg disambung dgn guitar kecil molek dia...perghhhhh mcm carlos santana beb..siap pejam mate layaannnn...jep..gua kagum ade artis indie yg mcm bro nih.low profile tapi poweruk.

kacip!-bak kate nonoy

gua kembali kepade arlong gua yg dok layan fender bass dia.dalam beberape minit je arlong gua dah decide yg the guitar suit him very well.so he bought it.

RM****.00..wah murahnyer?-kate arlong gua

Nain ft Nonoy: Dam8 pampas!..RM****.oo di cakap murah!..dam8! gua terkesima lantas tolong arlong angkat beg guitar jep mcm dlm pic tuh.

Nonoy: tak ckp byk just snap pic untuk koleksi peribadi arlong sebelum pulang ke Dubai. Good Luck arlong! see u again bro!

Tema Fender Jazz bass


Pic Credit- Nonoys

Read Users' Comments (1)comments

Arlongku pulang dari Dubai.

Naahh...lame sungguh gua tak update site gua.maklumlah bz sket berkeliaran di saantero klang valley nih sbb lame "bebenor" (slang org Johor plak) tinggalkan KL semenjak berhijrah ke Telok Ramunia.

Disamping perkelanaan gua.ade hari2 yg terbaik untuk gua sisipkan dalam blog gua kali ni. Tribute to my eldest brother dewangga sakti. "Arlong" yg ade balik ke KL dari Dubai dan spend 3 hari di Kuala LumBur tempoh hari.

Kepulangan arlong tak disambut dgn tangan kosong..hehaha.Dengan menggunakan kebijaksaan shophaholic gua dengan ditaja penuh dana perbadanan kakakipar gua. Kami sepakat membawa berkat membuat suprise pd beliau dengan menghadiahkan sebuah "gadjet" yg sangt2 di idamkan oleh beliau or maybe semua lelaki yg bergelak maskulin. Sampaikan gua dapat standing ovation dr tokey kedai dan customer yang tampak kaya dan cool di depan aku pon memuji keberanian sang pampas membantu kaklong gua membeli hadiah 'tarbaik' buat suaminya "arlong' bersempena sambutan Hari Lahir Arlong yg jatuh pada bulan 4.

ni lah hadiah beliau...
"Pen Montblanc Starwalker"

Customer Aka Boss besar sebuah company: Wahhhh... lu minat yang ini meh? U punya taste memang nice la. u tau pen ni sangat baik maa,pakai berapa tahun pun warna dia tak luntur,tak karat,tahan lame woo..sebab materal dia sangat baik. eh u pakai ke?

Pampas ft kak ida: eh tak lah,ni beli untuk my eldest brother. untuk birthday present tahun ni. his wife (kak ida) yg suggest beli pen ni untuk suami dia punye birthday present.

Customer Aka Boss besar sebuah company: Wah isteri brother u sangat sayang sama dia punya hubby ho..bagus la u nih..and u pon tolong teman beli ho?wahh good la..ni first time i tengok org muda beli pen untuk dia punya abang. he must be proud of u man.next time musti dia ingat u and bg hadiah kat u plak lepas nih...haiiyoo ni first time la wa tengok anak muda mcm nih..nice la u nih .ni bukan pen biase meh..mont blanc woo...waa i'm amaze la..verry good la u.

Pampas ft kak ida: (senyap and mengcover hidung yg kembang..hemoih)..oh really..thank you for your compliment. :) . kakak saye yg nak sangat pen ni so saya kene tolong.

Tokey kedai: ya ur choice memang bagus la.i tell u aaa..this pen onle ade 4 je dekat malaysia.since we are the biggest distributor in Malaysia. This pen has just arrive meh..and last week one chairman of company bought 3 out of 4 for his board of director .every year he come for another pen for collection i belief. and this one you choose is the last one. Glad u make the right choice :).

Pampas ft kak ida: (Lagi kembang kuncup gua punye hidung..tak larat nak cover dah...ayoo haha). ok..ok..maybe i'm lucky kot. i just sense the ambience of the pen.and feel that the pen is caling me and i found it very attractive (chewwah..teringat zaman buat karangan aku sebatang pen wahaha),what model is it? starwalker right?..yeah i like the design.ok i take this.

Pampas ft kak ida: Aku dapat rasekan kak ida aku gumbira dengan keputusan ku.dan aku yakin arlong aku pon akan gumbira jugak..sbb pen ni sangat mantop!. Zazz gua bayar tarus RM****.00!. gua hepy dan kak gua pon epy

Dan memang gua dah agak.arlong gua suke bangat!

Pergh cun siot!"- arlong


"Pena ni akan ku show-off kat member2 arab Dubai.manede sape pakai pen mcm nih wat sign legal contract!"-arlong dubai
Gua memang tak nafikan kepoweruk'an gua dalam membuat pilihan,u just give the name and model, i will deliver the best!.kadang2 gua terpikir nak jadi pakar dalam memilih barang@gadjet ,or maybe jadi fesyen consultant or image advisor artis martis or kerabat raja dan di raja sekali ke..aku pon rase aku ade kelebihan kat situ sebab i like to play with colours and sometimes it fit me well regardless any event.maybe it comes from my experience as shophaholic kot..yeh...ntah la..gua memang suke berangan, kan free so x yah bayar..and the best part is,it make u alive and happy. :)

yep that's it..i will always be just like this..happy :)

"Just remember the name.. :) "-NAin pampas

Read Users' Comments (1)comments

New Cover Album Release 2009

New Album Release on May 12 2009
Tajuk Album: " Pakchu ku Stylo"
Artis: Pampas ft Adrin G Unit Claerbone
Gerne: R&B
Total Songs: 12 (plus 1 single and 1 instrument songs)
Download mp3 :www.adringunitclaerbone.com
Gua teruja bile melihat anak buahku (adrin) mengikut jejak langkah ku..hehaha..ni la Cover album terbaru kami .Gambar ni di ambil oleh kembar gua "Nonoys". Gua suke gile tengok pic ni hehaha..cayalah adrin!

Read Users' Comments (2)

Suasana Sentral Loft



fuh..penat angkat barang dan kemas bilik di sini.baru sempat gua nak berinternasi dari bilik gua di suasana alam sentral kondolizarisminium. no more GPRS,finally HSDPA/3G signal aku dapat dari tingkat 7 ni.yihuuuu!

ape pon ni sume sementare jep.maybe 2 bulan ke 3 bulan je aku merase duduk sini macam expatriate.haha..so much fun ritenow :).walaupun the company not doin' so well rite now. but still can afford the payment for such lavish condo i would claim.

complete service apartment ni bernilai 5rat riban ke atas. sewa aku survey around 4500-5000 henggit.mak oiii..so those expatriate around the globe can find this place for rental.go to this website yeh

http://www.sskl.com.my/index.asp

hmmmm...nyaman sungguh udara aircondition bilik gua nih...hak hak!..fully furnished bro.! ade 1,2,3,4 aircondition kat unit yang aku duduk ni.bilik air ade 3,baththub ade 1 jep. ade mesin basuh dan dryer so aku tak yah hantar dobi or jemur baju lagi. yeah bebeh!

dapur superbholic siap oven-microwave-petisejuk-kuali-pinggan mangkok sume ader.so senang la masak maggi kat sini bile tgh bulan nnt..:P

facilities kat sini boleh acces if ade access pass ,so x yah booking la kalau nak gune gymnasium,squash,kolam renang (of course la mane de access pass),barbeque pits,yoga n sauna hmmmm...nyaman sungguh hidup pas balik kerje leh mandi sauna..bagus untuk nyahtoxidkan badan. bak kate mr kevinzahari pakar fitness.

as usual my pren..picturesque speak louder than words. the rest is history...welcome home pampas!


jauh perjalanan luas pengalaman dan luas condominum.hmm..
santai..bukan tepi pantai ghamuniah
astro,dvd player,tempat lepak dan buat party buih CHIKAZ pon boleh di arrange disini.permision mintak kat pampas dan jabatan agama islam selangor
bilik beradu@mantera beradu
baththub ade kat sebelah..malas snap sbb nak nap dalam tuh jap lagi..hehaha
mak call"nain kat mane?"-report duty
dah lame@memang tak penah nampak mesin dryer..hak!hak!
nak masak pe malam ni?
hail spartaAAAAAA!! come back in shape!
WARNING!- DONT MESS WITH THE NEW TENANT

Read Users' Comments (3)

My Last day at Ramunia Johor...

Hari ni last day aku kat ramunia johor..esuk aku berangkat ke KL semula untuk join Project TALISMAN hook up..

epy ber bercampur sedih jugak sbb nak tinggalkan meja opis aku ni..tapi nak wat cane..dah rezeki tuhan ..

aku akan join TALISMAN project untuk 2 bulan kat KL sebagai hook up engineer plak..

kompani akan bagi aku 1 condo dekat KL sentral...

The full address of the apartment as per below:

Unit No. A-7-04, Suasana Sentral Condominium,
No.2, Jalan Stesen Sentral 5,
50470 Kuala Lumpur.

So untuk sang pedih di JB,semoga ko heppy bersama PS3 lu bro.gua kene gerak KL esok and report duty isnin 8.30am...

untuk member di KL.....I'M BAAAACCCCKKKKKKKKKK!!!!!!...YIIIIHUUUUUUUU!!

Read Users' Comments (5)

N E W H O PE....

to along di dubai..New Hope

Read Users' Comments (2)

H O P E..


Aku kat KG tg Malim, bergumbira bersame anak buah dan pamily ceria aku..haha,baru balik kenduri kawin kawan sekolah rendah aku kat Kampong.

Dalam nonoy dok sibuk snap picturesque tatkala kenduri tadi aku sempat soh nonoy snap pic aku ala2 president baru USA, pak husin OBAMA ...ni la hasilnyer hehahaha! hak! hak!

Read Users' Comments (0)

Calling Card ku



Jap lagi aku nak bertolak cuti 6 hari kat umah ku di tg malim.

Tibe2 colleague aku datang kat meja aku bagi calling card aku yg baru siap, fuh 4 bulan tunggu,project dah 2 bulan stop baru la nak dapat calling card.

ape pon aku bersyukur...alhamdulillah.

Read Users' Comments (0)

Welcome to the Family Lil' Rafiq

Puan Rosmini Aisyah + Dr. Rusydi = Muhd Rafiq :)

23 march 2009, 10pm
"Welcome to the World Lil' Rafique"
Hari nih aku akan pulang ke kampong cuti 6 hari hahaha..boleh tgk anak bro aku edi+mini..yihuuuuu!!

Read Users' Comments (1)comments

Pantun Buat Prosper

Tribute to Azriehafiz.blogspot.com

Hari2 aku lari,
lari demi kesihatan diri,
azeri prosper tak singular lagi,
karena tersemat cincin di jari,

Empat bulan di ramunia duduk berempat,
Rumah oren kelihatan padat,
azeri prosper memang semat (smart),
Tapi bolehkah berkahwin empat?

Makanan seafood menjadi kegemaran,
Ketam,belangkas dan siput gonggong menjadi santapan,
azeri kini berdarah manis ala2 india punye manisan,
jagalah diri semoga aman,

Chikas jauh beratus Kilometer,
Lebih baik dari takder,
Prosper kini gembire tak terkirer,
menghitung hari yang akan tiber,

Tiap minggu ke johor Baharu,
Pergi ke jusco tengok movie baru,
azeri bertunang di ikot oleh paiseh dan pak abu,
Lambat lagi nak ucap selamat pengantin baru,

Selamat Bertunang Prosper.

Read Users' Comments (3)

Rutin Spartan


Ni la rutin spartan aku hari2 di bumi ghamunia ni..berlari dan terus berlari. Berbekal kan kasut adidas (profesional) aku berlari selama 40 minit dari hujung pantai (dari umah aku yang atas bukit tuh..nampak tak?) sampai ke hujung pantai satu lagi...nais tak pemandangan umah aku ?..tepi pantai siot....kulit aku pon dah warne mcm mamat baywatch dlm tv time aku kecik2 dulu..cume badan je tak spartan lagi heuheu..
Badan aku ni merupakan badan mesomorph "badan alit sukan", so senang naik dan turun.kalau aku tak bersenam aku jadi gelmul,kalau bersenam jadi spartan la aku..hehe.
Petang nnt aku nak pegi usha gym kat stadium bandar penawar.pas office hour aku chalibut la.
p/s: to mijiersm matondi- kasut adidas aku yang superb tuh seperti rajah di atas la. :). Selamat berlari dgn kasut mu yg baharu itu!

Read Users' Comments (1)comments

11 Mac 2009..Hari ini dalam sejarah :)

Bangun pagi..11 mac 2009..wahaha aku dah 26 tahun bersame dgn 2/3 diri triplet ku yang lain.

banyak lagi resolusi yang tak tercapai.

Hari ni aku kene panggil oleh HR

Ingatkan aku kene buang

Rupenyer aku dapat "Confirmation letter" dari Ghamunia hari ni.

Wah..11 Mac 2009..aku dah kompom!!

Adakah ini kebetulan?atau memang dah tersurat luh mahfuz?

Aku bersyukur..

Happy birthday to me and my 2/3 triplet! ...yihuuu :)

Read Users' Comments (4)

aku mahu pulang...nak balik..

lagi 2 hari nak balik umah Kuala lumbur.

kesengalan terasa..

bil air banyak tertunggak..(hihi..)

gaji masuk ke tak jumaat ni 27/2/2008?..

nak pack baju.

semoga selamat sampai ke rumah KL

Read Users' Comments (2)

Takde kerje..

Dah seminggu masuk office tapi keje takde,

main internet & bace buku kevinzahari jeh..hail spartan!!

lunch..

masuk office balik...gossip2 girl sket..

buhsan takde keje..happy gaji jalan gak..naiss

tunggu pukul 5pm

chow.

Read Users' Comments (0)

Menyergah BELANGKAS..

Adus buhsan hari ini,gua tengok housemate sume tengah terkapai2 di lamun mimpi,gua angkat kaki,mandi,chalibut naik suria perkasa hijau gua pegi cari kedai jual belangkas,oh tersalah simpang,tanye tokey shell,drive depan lagi..streeeetttt...masuk kiri ,tekan brek,parking molek2.

kat kedai ..amik pinggan..amik nasi..sauk belangkas yang di selaputi kuah lada..naiss.

makan..makan..makan..

sedap..nais..nyaman..

bayar..RM4..murah2..esok datang lagi..firts time makan belangkas..terase nais.

pulang.

Read Users' Comments (2)

Tempat Jatuh lagi dikenang..

Ade baik jugak kalau tengok dari perspektif positif ape yang berlaku sekarang ni, banyak pengalaman yang aku lalui bile kite tgh susah.

advantage kerje time sekarang di syarikat yang mega problem ni sangat banyak:

pertamenye aku dapat tengok dan nilai pretasi performance aku ketika project tgh kelam kelibut ad ad kucing lompat.pergh..mcm suria perkasa hitam lah..coz semua keep pushing to the max,setiap enginious yg aku jumpe sume dah xde suare dan demam2 karena:

penat bertekak dgn client sbb barang order tak sampai offshore.
stay UP dan tido sket je coz dok PK mcm mane nak slove problem syarikat.
bertekak antara boss2 ketika meeting

aku plak push my limit ketika susah ni sampai segala ilmu yang x berkait dgn aku pon aku amik tahu...kalau kumpul2kan gua dah boley jd project manager bhai..mane taknyer..sume planning,barang project,logistik sume gua dah tau mcm mane operasi dia.sbb time susah ni la ramai sekarang dah lari menyelamatkan periuk nasi masing2

mane selame ni layback senyap je kini dah mule tunjuk taring

mane yang berpura-pura memakai topeng akan terbukalah topengnya ketika ini...sampai gaduh2 la..ishk..ishk

tapi...

sape yang dah berpengalaman dan matang je akan cool.....coooool -sivaji

contoh?

Brader ni name dia Jeremy..ko tura sobut name dia kat arena Oil & Gas ni..try la..

sape yang berkecimpung dalam arena O&G ni kalau tak kenal dia memang loser r coz dia ni la "lagenda" O&G or the living legend yang cool dan banyak menasihati aku ketika ni..

Orang dia relax,cool,dan berilmu..

aku kenal dia time aku sarapan pagi di kedai tepi pantai(mcm biase) aku nampak dia dok sorang2 sebijik mcm cerita hidalgo or dalam cite Lord of the ring..watak arragon son of arathon..

pakai topi,kulit dah hitam,misai mcm a galakhisap rokok,jeans cowboy,kasut legend,tali pinggang berbuckle besar lambang kepala kerbau texas....perghh..

bile aku borak dgn dia yang mengelarkan diri dia abang baru la aku tau pe yang aku lalui ni dia dah lalu lame dah dulu..susah payah yang diharungi diceritakan satu persatu umpama aku mendengar kuliyah subuh je..(sarapan kul 7am kat sini).ko cakap la pe kerje dalam bidang oil n gas ni yang dia tak tahu...start from the scracth project Oil gas ni dia tahu...pelantar oil gas pertama di asia ni dia yang buat "PARAMESWARA"..name first pelantar ever build in Asia.On shore,offshore sume dia dah pegi..tapi dia tak mahu jadi boss dia just layback jadi org biase je tapi setiap kali boss2 department oil n gas mane2 kompani di malaysia ni sume akan kenal beliau dan hormat beliau..mcm ayahanda perkida plak..legenda sungguh.

dia hold degree luar negara (UK) coz dulu2 sape yang join O&G ni yang bijak pandai je..super malay la..

kerje di office KL as designer engineer.tapi sebab gawat ,boss sri lanka dia cabut lari sri lanka meninggalkan beliau terkapai2..

dia membawa diri ke singapura dan berkerje sebagai kuli,buruh di project fabrikasi..da lam 1000 org cina singapore time tu ia sorang je org MELAYU...kalau setakat gaduh tuh ,bertekak sume dia dah kene dah..x perlu aku rungkaikan..

banyak yang dia lalui yang membolehkan dia dikenali sebagai living legend di oil n gas.tapi tak sempat nak cerite kat sini sbb pertemuan aku singkat je dengan segelas air teh o dan nasi lemak. aku respect gak dia ni walaupun legend tapi dia cool dan hanya boley ditemui di meja sarapan pagi di tepi pantai sorang2 kul 7am je..lepas tuh dia akan ke yard memegang title SUPERTENDAN Yard Ramunia.

Beliau menasihati aku supaya relax dan just cool sbb "once you are in oil & gas ,you will be in oil & gas forever."...

tit tot...dup! Ok nain abang gerak dulu..VroooOOMMM....BMW 7 series...........perghhhh..

akan ku pegang nasihat beliau dan akan ku coret kisah beliau nnt...bangga aku dapat salam dia waaa "living legend" tuuuu...

ah!esok nk jumpe dia lagi lah...kul 7am mcm bese...so kene tido awal ah..k calo beteyyyyy!!

Read Users' Comments (1)comments

The Collateral Damage....Dam8!

Mood gua takde dekat ramunianz..

Tulis blog pun tak seceria seperti dahulu kala..

Aku menanti dengan tabah sesuatu yang di jangka menjadi kenangan pahit dalam hidup sang enginuous akan bakal aku lalui pada tahun ni...sigh.

First time dalam sejarah oil & gas..

Just wait and see...pasrah pada illahi..

Cube cari ganti...namun email masih sepi..

Mule dengan MISCz tak jadi ambil alih..

Di ikuti dengan minyak naik,inflasi dan kegawatan ekonomi..

Ramunianz HQ KL di tutup,separuh staff resigned..

Project fabrikasi shellz di tarik balik..

Contract staff akan di berhentikan secara berkala (contract dorang tak renew)

Man power re-allignment (down sizing to 100 man from 500 man power)..bakal berlaku ?hmm tengah tunggu official letter..

Baru tadi..."semua PO cancel...ade kompani lain akan ambil alih kerje kite"

selepas itu.." kamu semua fikirkan lah kalau ade peluang lain di tempat lain ye.."

aku tergamam......semua office mate membisu,suasana office jadi senyap sunyi...

5.00pm...punchcard...aku balik umah..

sabar..

sabar nain..

sabar..

aku tau ade hikmah disebalik semua ni...

Read Users' Comments (3)

Masih kah ada Sirna...

Setiap pagi aku bangun awal dari mentari pagi di Ghamunia, melihat kapal2 masih tak bergerak dari tempat asalnya,kedengaran enjin motor2 dan kereta yang menerjah subuh hari untuk menangkap ikan dan bersarapan,sambil membuat wakeup call kepada sang chikas, aku pun bangun dan mencapai dumbell maskulin untuk memperkemaskan otot2 manjalara ku..uh lapar..

lapar merupakan rutin harian disini,maka restoran pak mail dijadikan wakaf untuk bersantap,tepat jam 7.45am pergerakan skuad procurement akan bergerak ke lokasi office,beratur untuk punchcard dah menjadi kebiasaan disini.

masuk office menandakan tanggungjawabku sebagai enginious akan bermula.1 butang di PC akan ku tekan maka beroperasilah PC office ku ,berputar putar untuk memastikan segala program aku berjalan lancar.setelah beberapa saat loading,internet pun terbuka luas gerbangnya untuk memberi laluan kepada sang enginious memasuki dunia global...click

"Home - Ramunia Yard Announcement - Resilience to Adversity"

bende yang akan ku baca setiap hari unutk menenangkan jiwa kerana:

1.Project shell dah ditarik balik
2.Banyak boss besar resign ,tender,pegi company lain & MC untuk pergi interbiu company lain,
3.Member2 ofice dah dapat interbiu company O&G lain

aku...i will stay here ? tengok la nanti....

Read Users' Comments (3)

Kerete ke rumah?..Time gawat ni..

Kadang2 aku terfikir gak untuk buat investment sperti sang tarnidji,tapi kadang2 aku terpikir nak mengantikan suria perkasa hijau aku tuh yang dah lama bersama ku dan banyak berbakti pada nusa zainuddin' family..kalau dapat bayar bulan2 rm 425 untk rumah berharge rm68000 dengan 0% interest dan 0% down payment dah lame aku rembat jeh time2 gawat nih..tapi ade ke?

Tapi untuk kerete NAZAR Pugot tuh offer yang macam kat atas tuh memang wujud jawabil maujud..cume aku dah terbanyak bace lah yang kite selaku shababul muslimin kene la beli aset dulu berbanding beli kerete..sebab bile ekonomi dah ok nanti kite la yang akan tersenyum lebar menraih keuntungan yang masyuk...uih..mane satu nih..?

aku pon mude lagi dan xde komitment pape yang berat...so time ni la nak test drive hujung minggu kete2 subaru ke,lancer,pugot ke,..test je la bukan nak beli lagi..tak salah pon..-kate seorang collegue ramunia aku semalam..hmm bernas jugak..

ntah la maybe tahun 2009 ni aku belom nak seyes pakai lagi kot kerete..so maintain je la dengan suria perkasa hijau aku tuh...setakat repair ape yang patot pon dah cukup dah..ikot gaji la yek..tapi if gaji aku dah masyuk nescaya aku hangkat HONDAR cik sity...heheh..naiss

Read Users' Comments (3)

Ohh...Wii!

Sabtu yang lepas aku sempat ke JB ziarah sang pedih kupoterai.Sesampai kt rumah bujang beliau aku terkesima dengan TV 32 inch dan Wii Nitendo yag baru dia angkat. Lantas dengan selambeh aku minta izin beliau untuk menikmati permainan konsol yang kian popular di zaman ini sampai terkadang kadang muncul jugak game console ni dalam cerita drama bersiri entourage,dan filem2 omputih yang lain..Conclusion..This Nitendo Wii Rock!!

Berbekalkan konsep training spartan yang aku tempohi di bangku universiti.so aku tak jadi masalah nak main wii fit,boxing,besball,tennis,lumbe lari dan bermain yoga.hehaha..now aku rank no 1 dalam umah tuh..hihi..this game sanngat masyukk di mainkan bersame teman2 dan keluarga kerana konsep game dia simple tapi fun !

Berpeluh gak lawan boxing dengan pedih kupoterai nih..mule2 memang sayur r aku kene belasah dengan dia.tapi as usual..I'am a fast learner you see..hehe..dengan gagah aku mengalahkan pedih lepas tuh..hehe sorry pedih..nanti training lagi ok. :)

1 hari aku layan game yang best2,macam game dance sebab game ni banyak gune gerakan..so kepade abutang ,ieomatondi singular dan prosper yang nak hilangkan bonjolan gunung di perut tuh memang boleh dgn bantuan wii ...sebab pe..sebab dalam ni dah ade personal trainer yang cun (aku select instructor pompuan jeh) dan ade personal scheduled or progress untuk tengok betapa fitnyer kite (sbb tu name dia wiifit) di samping berhibur dan menyihatkan badan.

Ieomatondi tarnidji ikhlast cukup taksub pabila aku membuat panggilan kepada beliau lalu menyuruh aku bermain dan memberi komen selepas aku penat la...pancit gak lawan lumbe lari setempat dengan komputer.hehahaha...tapi main golf...hmm ade class gak r aku nih..wehiuuee

Pas penat exercise dan main game wii,aku ke santapan beradap dengan member pedih sekali "Jeff" org sarawak yang dah bermastautin 5 tahun di JB.Dorang recommend kat aku tempat makan sup tulang paling masyukk kat JB.hehe tapi aku xde kamera so x leh nak snap picturesque buat tatapan korang...aku teringat nonoy punye GPS "GARMIN"..huh kalau aku ade seketul GPS mcm nonoy kompom aku dah mark coordinat longitud latitud tempat tuh...baru la pas ni nak pegi senang sikit dengan membawa chikaz2..hehe :P

Sedap dan berbaloi jugak harge dia..naiss...dah kenyang pedih bawak aku tour JB malam2..dan singgah di sebuah pusat karaeoke "Karaeoke Diva"...shhh.....hehe nak tau best ke tak kene mai sini r..hihi...coz it is just for invitation member only..naiss..hahaha(poyo)..

huh malas jugak nak update blog kebelakangn nih sbb xde kamera..so x leh nk show off pe yang best kt ramunia dan JB..just tau sup tulang,ketam..dan lepas ni nak merase asam pedas muo, kopi kluang dan nasi briyani gam batu pahat..sume nih signiture Johor yang perlu aku rase sempena aku keje johor..uh kalu ade GPS nih mesti care beb..hehha..

Terime kasih pedih karena memperkenalkan aku denga game console wii...naiss

demit!! new message!..."aku ke bandung arini- tarnidji ikhlast".....Dam8 midji!

Read Users' Comments (3)

Lepas Kerja,Bersemayam dan Santapan di Ramunia..

Dari tempat kerje 2minit je dah sampai villa ramunain (kiri (office) dan (villa Ramunain) kanan)
Villa Ramunain

Eh..! zoom out kenape??...


Owh ya.. lokasi santapan di tepi pantai yang indah dekat je dengan villa ramunain




Nampak ke...bayu laut & darat terase dipipi,kapal2 kargo kelihatan berderetan di tepi pantai ...owh nyamannyer makan di tepi pantai nan indah..oh




Read Users' Comments (5)

Pantulan satelit ke Office ku..

Singapore & Johor...Bawah kiri Pulau Karimun(hot n spicy..hihi..)..bawah kanan Pulau batam rm 60 je da sampai...if u know what i meant..hehehe.demit Pampas!
Kg .Teluk Ramunia (arrow Kuning)

Lokasi TR Yard,Ramunia Fabricators Sdn.Bhd



Teluk Ramunia Yard,RFSB


Nampak tak office aku tuh??





zOooomm...ha nampak tak?tak nampak??





Ni ha la office ku..






Read Users' Comments (0)

Misi JIHAD 2009AD

1.Berazam menyelamatkan chikas palestine yang dianiaya regim yahudi(betol ke?).

2.Join Tarnidji ikhlast ke de tour de indonesia,europa (february 2009)

3.Maintain job sebab ekonomi tak menentu sekarang.

4.Beli Kamera ,handphone yang cantik2 aja.

5.Tinted khancil hijau ibu ku chayunk,upgrade accessories kerete.

6.Me-maskulinkan badan menjadi six pack dan amalkan gaya hidup sihat.

7.

8.

9.

10.

Tiru gaya tarnidji ikhlast mengreserv item no 7-10 untuk unplanned project gempark spa que nain pampas!.

Read Users' Comments (2)

Kedai Buluh..

Arakian sudah sepurnama hamba di limbungan teluk ramunia johor baharu darul takzim,berdikari menchari rezeki sesuap ketam rebus dan sambal udang di kedai 'buluh',nama tersebut di namakan kepada sebuah gerai makanan disini yang suka melayan nafsu makan sang enginius pernambukanos bersame rakan2 pintar..

disebabkan lokasi kedai terdapat serumpun pokok buloh madagaskar maka zahir sudah lah akan kedai tersebut seantero ramunia.makanan lazat tandatangan masakan orang johor,ketam rebus dan udang menghiasi meja makan di kala matahari tegak melihat kelibat technician yg berlari lari ayah mengejar pintu keluar limbungan untuk santapan beradap secara berjama'ah.

kurangnya pada saat itu ialah ketiadaan kamera bermegapixel yang boleh menangkap gambar suasana damai ketika makan,mana taknya berhadapan dengan kedai makan tersebut kelihat kapal2 di tepi pantai yang berlabuh menunggu giliran untuk masuk ke limbungan....bicara saja kapal apa..semuanya ada kecuali kapal layar dan kopi cap kapal api...malang sungguh.aku sabar.

angin sepoi2 bahase singapura dan bayu laut indonesia membelai manja pipi enginious ku di iringi desiran ongbak menghampas pantai....kagum pada ilahi aku bersyukur tatkala itu..

Teringat semalam ku ke Sebana beach resort,club exclusive yang menempatkan kapal2 layar di sebana marina bay di sebana resort,kini ingatan ku dipintas oleh ingatan ke pulai beach resort di desaru ,tatkala melihat warga singapura bersama surfingboard di atas kereta ke tepi pantai beramai ramai memeriahkan acara surfboarding di tepi pantai karena ongbak yang kuat membantu pelayaran mereka..sungguh terkesima aku melihat mereka bermain sambil memperbetulkan bikini yang melekat di basahi air laut...oh

aku makan tengah hari dengan aman dan kembali ke pejabat sesudah solat zohor..alhamdulillah.

Petang berarak ke senja,senja pula diselubungi malam yang kini mampir..aku solat dah beristirehlah..

tepat 8.12pm, aku kembali semula ke santapan malam di lokasi yang sama tapi kelihatan deretan lampu di lautan indah,lampu hadir menerangi lautan yang penuh dengan kapal2 dan sebuah pelantar minyak kecil ..kelihatan pelantar minyak yang terdekat di basahi lampu minyak tanah berkuasa 720volt untuk menerangi pelantar tersobut.didepanku terkulai manja sang ketam yang direbus oleh pak din tuan empunya gerai makan 'buluh' yang perlu di tempah petang tadi supaya boleh dimakan di malam hari..perut ku mula berirama memberi isyarat gelombang lemak..lemak yang melindungi wajah six pack perut ku...owh ruginya..

bersama nasi goreng udang satu pingan besar makan 5 orang,ketam rebus 21 EKOR dan air teh o beng,teh ais,kopi ais,teh o limau,ulam2,sup ayam..,aku melayari santapan aku bersama rakan2 pintar asri,wan,payid dan che'we...uh sungguh ghairah aku mengasari,menerobosi tulang dan selaput kepala ketam untuk menghirup protien2 yang kelihatan segar di minda..kenyang alhamdulillah

Payid:"Pak din, kira semua"..

Pak din:"semua rm 48 dik"

Aku:"MURAH GILEEEEEEE"..kalau kat wangsa melawati dah rm 80 dah kalau mcm nih...hmm nice..esuk datang lagi ..yihuuu

Read Users' Comments (5)

Baru ku tahu..


Dunia oil & gas tidak lari dari persepsi semua lapisan musyharakat tak kira dari mindanau sulawesi,sinjapur,filipina,korea,afrika,somalia,europa,uae dan asia untuk asia...apa dia?...."gaji lebat sang enginious"..

tapi ramai tidak sadari tanpa ilmu di dada yang bidang mengangkat barbell di flatbench..duit itu tiada erti...kata2 pujangga termasahur.."knowledge is power"...bila ilmu power,kocek pun akan tersendirinya masyukkkk...

so let me explaing ape yang aku dalami selama aku di limbungan ramunia hasil didikan senior staff payid the ganuz..."welcome to the world of Minyak dan gas"..

First things first,mengikut gambaran berajah di atas,Petronas Management Unit yang merupakan Tokan kepada aliran tunai Petronas akan mengcontrol segala budget explorasi minyak di negara terchinta ini.

Dengan bantuan ahlil nujum (geologyst Petronas kairil supardy muraly),mereka akan menilik di manakah sumber asli takungan minyak duniawi bagi menampung permintaan tokey2 minyak dan pengguna minyak semalaya dan luar malaya.

Maka dengan kuasa yang amat berhormat perdana menteri malaysia yang di wakilkan kepada petronas akan menyewa satu syarikat explorasi (i.e schlumberger) untuk menerobos kedasar lautan biru bersame same ikan-ikan untuk memastikan tilikan ajaib sang geologyst mengenai sasaran.Gerudi di putar ,minyak dicari ,sang duyung di tepian melambai mesra para sang enginious yang sibuk menggerudi dasar laut... 24/7..oh

Dek tekanan (pressure) yang kuat dari ketumpatan air masin dan kedalam yang tinggi mengakibatkan minyak terpancut ke udara lalu menandakan titk permulaan kejayaan explorasi..dengan itu maka berpestalah sang enginious di malam harinya bersama chikaz dan beer,vodka,coca cola dan air sirap untuk meraikan kejayaan tersobut....

Schlumberger seterusnya dengan penuh taat setia menjayakan explorasi akan menutup kembali lubang lokasi penggerudian dan menghantar maklumat explorasi kepada sang enginious petronas untuk tujuan production mengeluarkan minyak.maka pulang lah enginious schlumberger sambil menyanyikan lagu misya umar "pulang lah' dan disusuli dengan lagu suderman "balik kampong" ..lagu2 pon berkumandang di laut biru disaksikan sang ikan lumba2 berlari2 di tepi kapal.

Maklumat explorasi kemudian di hantar ke syarikat konsultansi seperti (i.e Aker,RNZ,Ranhill dan MMC) dan 1st design akan disubmit kepada mereka untuk tujuan nasihat menasihati ape yang perlu dilakukan untuk mencorak,melakar layout fabrikasi pelantar minyak yang sesuai dengan kedudukan geografi minyak tersobut.

Setelah mendapat approved 1st Drawing,maka tender pun di buka kepada semua fabricator yang berdaftar seperti (i.e kompani ku Ramunia,MMHE,kenchana,oilfab dan sime darby).berlaku la lobi melobi dan biding membiding untuk merebut peluang membuat pelantar minyak.


Atas dasar kelayakan ,kepakarandan mampu buat fabrikasi,maka petronas akan membahagikan sikit2 project mega ini dengan mengaward kepada setiap kompani

Maka ada yang dapat buat pelantar minyak(MMHE),ada pulak yang dapat buat wellhead (4 x wellhead yang ade helipad seperti rajah di sebelah...alaa yang kat tepi nuuunnnn...haa.

Maybe ramunia buat satu well head dan selebihnye lagi 3 kompani lain yang buat pulak..pengagihan yang adil dan saksama berlaku didalam kitaran oil n gas fabrication.

Langkah yang diambil petronas kemudian di ikuti oleh kompani fabrikator yang lain untuk mengsubmit design2 yang lain dan lebih detail dan komplex...maka bertempiaran lagilah kompani konsultansi melukis gambaran drawing 2D,3D autocad,primavera oleh enginious yang berbaju t-shirt dan berseluar jeans tetapi duit di pocket masyukkk,kerje yang santai tapi pocket masyukkk....oh sungguh azim!..seperti mana yang disaksikan sendiri oleh sang auditor azrie prosper ketika di kompani Aker sepurnama yang lampau..beliau dikatakan menyesali perbuatannya mengambil jurusan akauntansi karena tidak menyadari jurusan enginious ini lebih gempak dan masyukkk...namun itu tidak mematahkan semangat juang rakyat perak beliau di arena auditor...pohpaleh weh!!eh..silap2...kejor yeop kejor!

step1,2,3,4,dan 5 sudah di lalui maka step terakhir sebelum memulakan fabrikasi ialah dengan menginvite vendor2 untuk menghantar quotation kepada kompani2 fabrikasi tersobut (termasuklah kompani ku ramunia),so macam2 barang akan disupply seperti pressure gauges,piping,butterfly valve,structure,jacket untuk menghasilkan seketol pelantar minyak dan wellhead yang kalian lihat di dada2 akhbar utusan,bharian online,jobstreet gambar2 kompani oil n gas yang menunjukkan gambar pelantar minyak seiring untuk mengatakan yang "Aku pun kompani oil n gas lah...marilah kerja dengan ku-Qatar gas"..

kompani vendor kemudian ditapis satu persatu dan yang layak saje dapat mengsupply barang ke kompani fabrikasi seperti contoh terdekat kompaniku ramunia.Maka berpestalah lagi syarikat vendor yang berjaya menerobos masuk mengsupply barang ke ramunia.dalam sekelip mata menjadi jutawan yang masyukkkk....berpesta,makan makanan lazat,tido di hotel 5star,membawa kereta BMW X5,BMW5 series,mercedez benz AMG,mata belalang...disamping itu belanje makan staff2,hantar hadiah,payung,diari dan macam2 setelah kejayan mereka.

namun apakah semua barang2 tersobut berjaya disupply ke ramunia dengan delivery date yang ditetapkan?...maka dengan ini aku lah yang akan beraksi membanting tulang dan perut six pack sebagai "expeditor" project Sarawak Shell Berhad F23 Topside ini,sang procurement enginious ini lah yang ditugaskan untuk mengejar barang2 tersobut supaya tepat sampai ke warehouse ku (ramuania yard) dengan certificate2 yang ori..if barang lambat sampai..maka terbantutlah usaha technician,dan enginious offshore untuk menghantar seketol pelantar minyak dan 4 pelantar welhead,piping dan produksi minyak seantero project shell F23-Topside,structural dan jacket seperti gambar di atas....kite tunggu dan lihat yeh!!.oh noooo...DeeeMiit 8 Pampas!

Sekian,

"Regards,

Muhammad Zulqarnain Bin Zainuddin
Procurement Engineer (Expeditor)
Procurement Department

Ramunia Fabricartors Sdn Bhd
Lot 437, Telok Ramunia 81620 Pengerang Johor Darul Takzim
Tel: 607 824 2000, Ext 2311
Fax: 607 826 3381

Email: zulqarnain@ramunia.com"



nah sudah ku cheritakan...

Read Users' Comments (3)