Tempat Jatuh lagi dikenang..

Ade baik jugak kalau tengok dari perspektif positif ape yang berlaku sekarang ni, banyak pengalaman yang aku lalui bile kite tgh susah.

advantage kerje time sekarang di syarikat yang mega problem ni sangat banyak:

pertamenye aku dapat tengok dan nilai pretasi performance aku ketika project tgh kelam kelibut ad ad kucing lompat.pergh..mcm suria perkasa hitam lah..coz semua keep pushing to the max,setiap enginious yg aku jumpe sume dah xde suare dan demam2 karena:

penat bertekak dgn client sbb barang order tak sampai offshore.
stay UP dan tido sket je coz dok PK mcm mane nak slove problem syarikat.
bertekak antara boss2 ketika meeting

aku plak push my limit ketika susah ni sampai segala ilmu yang x berkait dgn aku pon aku amik tahu...kalau kumpul2kan gua dah boley jd project manager bhai..mane taknyer..sume planning,barang project,logistik sume gua dah tau mcm mane operasi dia.sbb time susah ni la ramai sekarang dah lari menyelamatkan periuk nasi masing2

mane selame ni layback senyap je kini dah mule tunjuk taring

mane yang berpura-pura memakai topeng akan terbukalah topengnya ketika ini...sampai gaduh2 la..ishk..ishk

tapi...

sape yang dah berpengalaman dan matang je akan cool.....coooool -sivaji

contoh?

Brader ni name dia Jeremy..ko tura sobut name dia kat arena Oil & Gas ni..try la..

sape yang berkecimpung dalam arena O&G ni kalau tak kenal dia memang loser r coz dia ni la "lagenda" O&G or the living legend yang cool dan banyak menasihati aku ketika ni..

Orang dia relax,cool,dan berilmu..

aku kenal dia time aku sarapan pagi di kedai tepi pantai(mcm biase) aku nampak dia dok sorang2 sebijik mcm cerita hidalgo or dalam cite Lord of the ring..watak arragon son of arathon..

pakai topi,kulit dah hitam,misai mcm a galakhisap rokok,jeans cowboy,kasut legend,tali pinggang berbuckle besar lambang kepala kerbau texas....perghh..

bile aku borak dgn dia yang mengelarkan diri dia abang baru la aku tau pe yang aku lalui ni dia dah lalu lame dah dulu..susah payah yang diharungi diceritakan satu persatu umpama aku mendengar kuliyah subuh je..(sarapan kul 7am kat sini).ko cakap la pe kerje dalam bidang oil n gas ni yang dia tak tahu...start from the scracth project Oil gas ni dia tahu...pelantar oil gas pertama di asia ni dia yang buat "PARAMESWARA"..name first pelantar ever build in Asia.On shore,offshore sume dia dah pegi..tapi dia tak mahu jadi boss dia just layback jadi org biase je tapi setiap kali boss2 department oil n gas mane2 kompani di malaysia ni sume akan kenal beliau dan hormat beliau..mcm ayahanda perkida plak..legenda sungguh.

dia hold degree luar negara (UK) coz dulu2 sape yang join O&G ni yang bijak pandai je..super malay la..

kerje di office KL as designer engineer.tapi sebab gawat ,boss sri lanka dia cabut lari sri lanka meninggalkan beliau terkapai2..

dia membawa diri ke singapura dan berkerje sebagai kuli,buruh di project fabrikasi..da lam 1000 org cina singapore time tu ia sorang je org MELAYU...kalau setakat gaduh tuh ,bertekak sume dia dah kene dah..x perlu aku rungkaikan..

banyak yang dia lalui yang membolehkan dia dikenali sebagai living legend di oil n gas.tapi tak sempat nak cerite kat sini sbb pertemuan aku singkat je dengan segelas air teh o dan nasi lemak. aku respect gak dia ni walaupun legend tapi dia cool dan hanya boley ditemui di meja sarapan pagi di tepi pantai sorang2 kul 7am je..lepas tuh dia akan ke yard memegang title SUPERTENDAN Yard Ramunia.

Beliau menasihati aku supaya relax dan just cool sbb "once you are in oil & gas ,you will be in oil & gas forever."...

tit tot...dup! Ok nain abang gerak dulu..VroooOOMMM....BMW 7 series...........perghhhh..

akan ku pegang nasihat beliau dan akan ku coret kisah beliau nnt...bangga aku dapat salam dia waaa "living legend" tuuuu...

ah!esok nk jumpe dia lagi lah...kul 7am mcm bese...so kene tido awal ah..k calo beteyyyyy!!

Read Users' Comments (1)comments

1 Response to "Tempat Jatuh lagi dikenang.."

  1. Syamsulfaiz, on February 22, 2009 at 12:37 AM said:

    That is the only thing you can do in this trying time bro - Be Cool.