3 november 2008...Jam 9.15 am...

"Telepon berbunyi..telepon berbunyi...telepon berbunyi...angkat...angkat...telepon berbunyi..angkaaaatt...angkaaaat...(suare apek sendahrio)..."

"aduyai sape lak ni....(dgn selambeh mengkat handphone..)

"Hello....

"Hello Selamat Pagi...ni encik muhammad jukanain bin zainuddin ke?"

"yep...selamat pagi..saya zulqarnain..."

"ok saya siti...dari RAMUNIA FABRICATOR SDN BHD"

"OWH Ye cik siti (sambil memperbetulkan suara macho baru bangun tido..(da solat subuh tido balik haa).."

"Ok encik jul boleh mula kerja secepat mungkin kan?"...17 hb boleh daftarkan diri di TELUK RAMUNIA YARD JB"

"17?...owh saya rasa saya tak boleh daftar hari tuh sebab kene hantar kakak saya ke DUBAI.."

"owh encik jul dah bekerja ke?"..

"eh tak..saya tak keje lg...just saya selame ni jd PA ayah saya ...tolong mane yang patut..buat urusan2 keluarga saya sebab semua abg2 dan kakak saya semua bekerja...jadi urusan2 yang diorang tak dapat buat since sibuk dgn kerja harian saya tolong la..kadang2 jadi driver ayah saya ketempat tempat mesyuarat"..(dgn nada selambeh cakap mcm tuh kat cik siti HR)".. hehehe..

"owh ok lah...kalau mcm tu saya letak 1 december 2008 awak boley masuk kerja ye.."

"owh ok...macam tu boley la"

"ok saya akan sediakan offer letter dulu..dah siap saya miscall awak balik ok?...eh ..saya call awak ok?...(haha saje nk kasi pembaca keliru dan tersenyum sket..jgn mara)..

"ok"

"ok so post awak adalah procurement engineer ramunia..gaji awak (RM ..tuuuuuuuttt)......,permanent".

"ok "..

"ok encik jukanain..ade ape2 lagi yg encik nak tanye ke?

"urm takde kot buat mase nih..kejap....eh saya dah dapat ke keje ni??wink!!!!..toink!! buzz! Buzz!...(aduh ape la sengal aku tanye soalan mengong ni...otak tgh lembab proses nk tanye ape daa..)..

"dah la encik jul...bergurau plak encik jul ni.."..(suare manje sang HR...aku rase dia ni mude dan baru masuk kerje...eceh :P)

"owh ye ke...hehe mcm tak percaye jeh...ok la kalau macam tuh.."


"ok ...nanti saya call balik ye encik jul..sbb saya kene sediakan offer letter dahulu"

"ok"..

"bye"..

"bye"..

** aku pun letak ganggang telepon.............1 minit aku dok fikir..."ni bukan mimpi nih"..........."...(aku terus ke ruang tamu dan sengih2 depan bapak aku...hehe)..

"hah apehal pagi2 dah senyum2??"...(ayah aku tgh bace paper)

"hehe teke la...(sambil tuh aku urut2..usap2 belakang ayah aku mcm selalu yg aku buat untuk mendapatkan dana bantuan org menganggur selama 6 bulan.. :P"

"teke ape?"...

"Nain dah dapat kerja RAMUNIA ayah...1 december masok opis...opis kat telok ramunia JB.."

"ye ke?!...dapat dah??Bile dia cal?!..tadi?!...haa alhamdulillah dapat jugak kamu kerje..tahniah...tahniah...pegi la buat solat syukur..mak kamu pegi klinik nih..tunggu la kat umah..nnnt mak balik bagi tau dia ok"...(ayah aku terus bangun dan pakai baju sambil menyembur perfume rm 7o defect botol original jenama Clinique happy yg baru aku beli semalam di shah alam"

"La..ayah nak g mane ?"

"Nak pegi beli daging kambing...nak masak daging masak kurma sempena kamu dapat kerje"..

"la ye ke?.....Terima Kasih ayah..(dengan sepontan aku peluk ayah aku)..."terima kasih ayah sebab doa dan solat hajat selama ni.."..

"ye ok"..."ayah selalu je buat solat hajat special untuk kamu dapat kerja dan untuk semua anak2 ayah"...dah dapat dah syukur la...kamu dah abis belajar,dah hantar macam2 resume,dah interbiu...sekarang dah dapat dah ok la tuh,ha pegi la solat syukur sementara mak kamu kat klinik..."

"ok"....(aku tersenyum gumbira dan ayah ku masuk ke kereta)...."tibe2 kereta mak aku sampai ke parking rumah...keluar kereta je...aku pon...

"MAAAAAAAAAAAKKKKKK......"(SAMBIL MELONCAT GAYA AKTIF SPORTMAN)

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' the rest was history'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' (^_^)V..peace

Read Users' Comments (1)comments

1 Response to "3 november 2008...Jam 9.15 am..."

  1. bocah cilik..., on November 3, 2008 at 7:00 PM said:

    congrats...

    dpt keje dh...pasni boleh open table...heheh

    eik, kt JB ke opis??