Interview Di Company Ramunia..

"First impression last forever & you will be remembered by doing something different than others during the interview session".....- Anep

Aku bangun pagi pukul 5.30am...bangun2 terus pegi bilik air cuci muka dan ambik air sembahyang untuk solat hajat 2 rakaat..(ikot pesan mak ayah aku )..setelah selesai solat hajat ,aku terus solat subuh selang beberape minit lepas tu.dah berdoa aku terus pegi ke laptop aku untuk bace sikit pasal syarikat ramunia ni...tibe2 nonoy bangun nk solat subuh jugak..aku terus susun resume,gambar dan baju padini yang nak aku pakai ke temuduga...tibe2 nonoy tanye aku.."interview pukul berape?dekat mane?"...aku jawab la "pukul 9am,dekat plaza permata..ala dekat dengan bulatan pahang..ok buat betul2"..nonoy ade jugak bagi tips2 temuduga yang aku dah pakai pagi tadi..memang best...tapi aku tak tulis dalam blog ni sbb panjang sangat nasihat dan tips dia..so pendekkan cerita..aku terus mandi selepas borak kejap dgn nonoy..aku terus bersiap mcm biase lah ala2 single maskulin hehe...dah sembur perfume 212 men aku bersiap hemsem2 dan terus solat duha 2 rakaat...kate ustaz zambri selamat beramal"if kamu zulqarnain tunaikan solat duha 2 rakaat,insyallah...insyaallah kamu akan dipermudahkan segala urusan pada hari torsobuuuut.."..

selepas solat aku terus pakai kasut tanpa mempedulikan perut aku yang lapa tak bersarapan nih...dalam hati aku cakap "nanti lepas habis interview aku makan la puas2..siap r ko wahai perot"....aku terus ke kereta vios peninggalan abg sulong aku...dan atas kebenaran kak ida dia bg pinjam kereta tuh untuk aku pegi interview....belum sempat aku nak masuk kereta ...aku teringat sesuatu........."oh yaaaa..lupe nk bergambar dengan baju ber tali leher dan berblazer hitam ni...jap2...nonoooooooooyyyy!!!...tolong snap gamba pakai telepon kamu kejap boley?...dengan nada selamber...nonoy bingkas bangun mencapai kamera henset sonyerikson dia...aku pon mcm biase..posing baekkk punye..hehe..then aku terus hidupkan enjin vios dan terus memecut ke tempat temuduga..

Aku pandu kerete melalui jalan genting kelang untuk ke bulatan pahang...mak oiiii..jalan jam siot!..aku tgk jam pukul 8.15am..hmm sempat ke ni?....xpe tawakal je lah...rupe2nye yg melambatkan trafik adalh di sebbkan bas yg berhenti di bahu jalan...abis satu jalan jam...setelah melepasi halangan tersebut aku terus tekan pedal minyak dan alhamdulillah sampai ke plaza permata untuk temuduga..sampai2 pukul 8.55am..fuh....lega...

ting...tong...lift turun...aku tekan tingkat 22...adelah 2 org kt dalam lift tuh...aku sempat sapa 1 gurl ni...tanye "ramunia tingkat 22 kan?"...gadis ayu menjawab: a'ah.." aku pun senyum je kat dia dan cakap terima kasih (padahal aku tau dah tingkat 22 tuh..saje nk kasi hilang nervous..eceh..

9am aku sampai dan isi borang kat counter receptionis..."hye,assalamualikum good morning i'm here for today interview on procurement engineer"...gadis chomel membalas: "owh ya sekejap ye..saye ambilkan borang untuk encik.." amboi..ber encik2 dgn aku..panggil abg sudah ler...hehe..kate hati aku jer..ish2 ..maybe sbb dia tgk aku pakai satu sut kemas dgn blazer so dia ingat aku ni dtg nk audit kompeni dia ke ape ke kot...ntah la..

Dah isi borang kemudian aku menyapa ade sorang brader nih dr RANHILL company..agak berumur jugak orgnyer..."urmm abg dr mana?interview jugak ke?.....abg ber umur: yeh,saya dr Ranhill nk cube2 je interview nih...kalau dapat dapat la..bukan ape,company construction sekrg dah senak..x mcm company oil & gas.. aku: oooooooooo...saye fresh grad saje..tamat kat situ,aku terus di panggil untuk temuduga ...fuh..bace2 doa sket yg di pesan oleh ibu dan ayah aku ,aku pon terus masuk bilik dgn penuh bergaya corporat. dan duduk di kerusi yg disediakan.kat dalam bilik tuh ada 3 org HR Ramunia yang menanti..1 lady dan 2 man...

Temuduga dgn HR memang tough..sbb ada sorang yg akan provoke aku dan lagi 2 dok nilai aku..yg provoke aku nih aku kurang setuju sket pendapat dia,lagi2 dia selalu je mencelah bile aku nk explain pe yg aku tau,tensen jugak tapi aku dgn nada selambe yg di pesan oleh rakan2 taulan membetah kate2 bro yg provoke aku dgn fakta2 scientifc dan term2 engineering yg aku kompom dia tak penah dgr..heahaha..padan muke!..segala Thermit welding,Coring process,tamping machine,balast,tindak balas aluminothermic dgn pengoksidaan iron oxida...haa...baru ternganga jugak la mendengar hujah aku ni..aku siap bagi contoh drawing CATIA 3D lagi tunjuk yg aku ni pernah jd Tuto dkt UIA mengajar student2 uia..

Dorang impress jugak bile tgk family background...aku x dapt nafikan ...lagi2 bile ms Malini HR yg menilai aku ni asyik senyum2 dan tulis markah acap kali aku jawab soalan dr bro provokasi nih...gerammmm je aku..hmmm..ehemmm..eeee...sabo2..soalan2 killer dia aku pon malas nk tulis sbb menyakitkan hati dan jiwa raga..tapi berkat kesabaran...rupe2 nye aku terus layak ke temuduga ke dua dgn BOSS!...wow..terkejut aku bile ms Malini panggil aku.."urmm zulqarnain..awak jangan balik dulu...bos nk jumpe...boley tunggu x?aku : ok no prob"...

Selang beberape minit..Ms Malini : ok zul boss nk jumpe"....aku terus masuk ke bilik boss ...bos ramunia bahagian department nih terkejut bile tengok aku dress up poyo gilbab.."wow smart & sharp la kamu nih"...ok duduk"..aku: thank you...belum sempat duduk bos da cakap dah..."ok zul saya dah go tru all your resume dan saya puas hati lah dan saya rasa kamu punye chance tinggi untuk position ni..walaubagaimana pun saya kene go tru all the candidate dulu yeh...bagi saya no telefon awak..saya akan call awak on 1 nov,awak akan saya masukkan team dgn 2 engineer lagi,kene cepat belaja r la yeh sbb project tgh jalan,awak kene belaja pasal microsoft project je dulu since drawing 3D awak 10/10..so tak jadi masalah.so kamu anytime je boley kerje kan?kereta ade?....aku : yes sir,ade..boss: wow belum keje dah berkereta?..aku : eh xde la sir..ni kete emak saya..i'll buy a new one once i got this job..i'll pay with my own salary insyaallah...eceh..

Boss: Saya impress dgn family kamu ramai ni ,siap kembar 3 yeh?..abg kamu pun kerje dasyat2,MISC,iPerintis,Dubai,Doktor,...ish2..kenape kamu apply keje sini?x mintak keje lain ke?

aku: saya dah mintak banyak dah sir...tapi ramunia je yang panggil dulu setakat ni...
boss: kamu x apply kilang ke?degree kamu ni nampak sesuai dkt situ..
aku: betol sir..tapi sebenarnyer memang DREAM Job saya nak berkerja dgn Oil& GAs Company..

Boss: HAHAHAHA (tibe2 dia tergelak kuat2)...ha JAWAPAN tu je saya nk dengar dari kamu..."ok lah malini,this guy is done"...nanti saya akan hubungi awak yeh...urmm jangan lupe register degn BEM (Board of engineer Malaysia)..ok zul thank you dan jumpe lagi...

Dia terus salam aku sambil senyum heppy semacam termasuk la ms malini yg senyum2 jugak..aku pon kemas beg trus chow...alhamdulillah selesai sudah...tawakal je lah if dapat atau x...yg penting aku dah usaha,doa,dan tawakal..

"kriukkkkkk...(perot aku berbunyi)...aduh aku lupe makan lagi...chalibotttttttttt..lapar...laparrrrrr"

End

Read Users' Comments (4)

4 Response to "Interview Di Company Ramunia.."

  1. .:masitahadie:., on October 20, 2008 at 9:40 PM said:

    congrate da dpt keje... mesti ko rindu gile nak menganggur n menyengal.... huhu..

  2. shera, on October 21, 2008 at 10:34 PM said:

    salams..

    betul ke ada abg kembar tiga nih?? :P

    congrats dpt keje dah

  3. Syamsulfaiz, on October 23, 2008 at 2:12 AM said:

    Baca dialog boss tu macam dah hampir dapat je. I wish you best of luck brother !!. Kalau tak dapat nanti, jangan risau. Cuba lagi. The risk is not in trying but not trying at all !

  4. en_me, on December 22, 2008 at 6:33 PM said:

    so sekang keje katnerrr.. oil n gas company kerr..